Un deținut din Penitenciarul Colibași este cercetat într-un dosar penal deschis pentru înşelăciuni prin metoda „Accidentul”, cu un prejudiciu de peste 60.000 lei. Deținutul care ar fi sprijinit gruparea este cercetat sub control judiciar, transmite Mediafax.
„Cu ocazia perchezițiilor efectuate într-un penitenciar (Penitenciarul Colibaşi – n.r.) au fost identificate și ridicate patru telefoane mobile, şase cartele telefonice, folosite la comiterea infracțiunilor de înșelăciune, două încărcătoare de telefon, agende, înscrisuri olografe (inclusiv textul care era povestit persoanelor vătămate). Cu ocazia perchezițiilor efectuate la complici și tăinuitori, aflați în afara penitenciarului, au fost ridicate sumele de 28.000 de lei, 900 de lire sterline, 1.200 de euro, 11 telefoane mobile folosite la comiterea faptelor, cartele telefonice, documente ale unei companii de servicii financiare prin transfer bani, 59 de cupoane mandat poștal online, cu diferiți expeditori și sume de bani, agende și înscrisuri olografe”, se arată într-un comunicat al Poliției Brașov.
Polițiștii au pus în aplicare trei mandate de aducere pentru persoane din localitățile în care s-au făcut perchezițiile.
În urma audierilor, un tânăr de 22 de ani din județul Gorj a fost reţinut pentru complicitate la tentativă de înşelăciune și complicitate la înşelăciune, el fiind prezentat, miercuri, Judecătoriei Braşov cu propunere de arestare preventivă. Instanța a dispus ca el să fie cercetat sub control judiciar.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a anunţat că faţă de tânărul respectiv, Emil Ovidiu Mrejeru, s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi o infracţiune de complicitate la tentativă la înşelăciune.
Anchetatorii au stabilit că, în 9, 10 şi 11 septembrie 2015, Mrejeru, în baza unei înţelegeri prealabile cu persoane neidentificate până în prezent, încarcerate în Penitenciarul Colibaşi, le-a asigurat acestora sprijin în vederea obţinerii unui folos patrimonial injust.
„În concret, inculpatul a ridicat la data de 10 septembrie 2015 suma de 9.500 de lei, depusă de persoana vătămată C.V. (în vârstă de 67 de ani), iar la data de 11 septembrie 2015 suma de 5.300 de lei, depusă de persoana vătămată M.A. (73 de ani), sumele de bani fiind trimise de persoanele vătămate ca urmare a telefoanelor primite de la persoanele neidentificate din Penitenciarul Colibaşi, care le aduceau la cunoştinţă faptul că un membru al familiei a produs un accident de circulaţie cu victime şi au nevoie de bani pentru plata cheltuielilor medicale sau pentru avocat”, se arată într-un comunicat al procurorilor.
În ceea ce priveşte fapta de tentativă la înşelăciune, anchetatorii au stabilit că, după ce unei persoane vătămate de 76 de ani i s-a comunicat telefonic că un membru al familiei a provocat un accident, aceasta s-a deplasat la o unitate bancară pentru a depune suma de 7.000 de lei pe numele lui Mrejeru, însă funcţionarii bancari au avertizat-o că este posibil să fie victima unei înşelăciuni. Prin urmare, banii nu au mai fost trimişi, fiind anunţată Poliţia Braşov.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat contestaţie la decizia Judecătoriei Braşov ca tânărul să fie cercetat sub control judiciar, contestaţie care va fi soluţionată de Tribunalul Braşov.
Cercetările în cauză au fost făcute de organele de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz.