36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialDespagubiri de 50.000 de euro pentru SIDA

Despagubiri de 50.000 de euro pentru SIDA

Justitia bacauana este pe punctul de a face istorie. O prima instanta a stabilit ca un spital din Bacau se face vinovat de infectarea cu HIV a doi copii, carora trebuie sa le plateasca 50.000 de euro despagubiri. Decizia este o premiera in Romania.
O familie din Bacau a acuzat sis-temul sanitar ca le-a imbolnavit copiii cu virusul HIV/SIDA. Ei au actionat in judecata Spitalul Judetean de Pediatrie, pentru ca – spun ei – nu au aflat de boala de care sufera cei doi copii decat dupa 10 ani de la stabilirea diagnosticului, deoarece medicii nu au considerat ca e de competenta lor sa anunte familia. Parintii au castigat deja un prim proces la Tribunalul Bacau. Scandalul a fost declansat in urma cu trei ani. Parintii celor doi frati au cerut despagubiri de 1.000.000 de euro Spitalului Judetean de Pediatrie, acuzandu-l ca le-a imbolnavit copii cu HIV/SIDA. Familia a aflat de boala dupa ce micutii au fost internati in spital, in anul 2000, pentru niste afectiuni minore.

Cine e vinovat?

Pe motiv ca fiecare institutie implicata se scuza, intrebarea este una singura: cine este vinovat? Spitalul Judetean de Pediatrie a fost infiintat in vara anului 2003, iar pe vremea cand se sustine ca micutii au fost infectati, era doar o simpla sectie de pediatrie in cadrul Spitalului de Urgenta Bacau. Mai mult, din foile de observatie depuse la dosar reiese ca cei doi frati au fost institutionalizati pana la varsta de un an. Fata a fost internata, de la doua luni, in Sectia de Distrofici a Spitalului din Buhusi, iar baiatul la Sectia de Distrofici care era subordonata Leaganului de Copii nr. 2. Ulterior, copiii au mai fost internati si in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean. "Am cheltuit deja pana acum 25 de milioane de lei cu acest caz, iar ca sa dam si 50.000 de euro despagubiri, cat a hotarat Tribunalul Bacau, ar insemna sa falimentam spitalul pe cel putin trei ani. In plus, nici o institutie din stat nu plateste o amenda. Trebuie gasit vinovatul si acela sa plateasca. Insa nu pot sa nu ma intreb de ce familia nu si-a manifestat nici un interes pentru copii atunci cand erau mici si au ajuns sa fie ocrotiti in institutii? Nu o fi vorba doar de materialism aici?”, ne-a declarat dr. Aurelia Saga, directorul medical al Spitalului Judetean de Pediatrie Bacau.

Cine plateste?

Nimeni, in acest moment. Si asta pentru ca Ministerul Sanatatii spune ca spitalul acuzat raspunde, potrivit legii, doar pentru calitatea actului medical, pentru respectarea conditiilor de cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor noscomiale (de interior-n.r.). Pentru prejudicii cauzate pacientilor din culpa medicala, raspunderea este individuala. "Daca actiunea celor doi parinti este indreptata asupra Spitalului de Pediatrie, atunci inseamna ca el trebuie sa plateasca si despagubirile, afirma insa dr. Marin Bustuc, directorul executiv adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Bacau. Numai ca, ulterior, spitalul trebuie sa faca cercetari, sa gaseasca vinovatul pentru a-si recupera banii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă