Domnul Dumitrescu Ioan din Bucuresti ne-a sunat la redactie pentru a veni in ajutorul celor care locuiesc in apartamente de bloc. Dansul sustine ca exista o modalitate, la indemana oricui, de a plati mai putin la intretinere, cu ajutorul administratorului blocului respectiv. Sigur, va intrebati care ar putea fi aceasta. Ei bine, este vorba de colectarea deseurilor la nivel de bloc. Administratorul poate prelua aceasta initiativa pentru a veni in ajutorul locatarilor. Cati dintre noi nu se intreaba din cand in cand ce sa faca cu hartiile folosite, cu sticlele, borcanele goale care ne ocupa spatiul din apartamentele si asa mici. Ca sa nu mai vorbim de sticlele de plastic sau de cutiile din aluminiu… Toate acestea va pot micsora cotele de intretinere, in situatia in care le colectati si le predati administratorului din bloc, care le depoziteaza, de pilda, la subsolul blocului. In momentul in care se aduna o cantitate mai mare, se transporta toate la centrele de colectare, se vand, iar banii rezultati acopera o parte, mai mica sau mai mare, din cota la intretinere a locatarilor. O solutie la indemana pentru oricine, caci se poate lua aceasta decizie de catre asociatia de proprietari, pentru a salva bani si timp. O persoana oarecare nu are timp sa predea putinele deseuri la centrele de colectare si le arunca, pur si simplu, pentru ca nu i se pare rentabil. La nivel de bloc insa cantitatile sunt mai mari, spatii de colectare exista in subsoluri si se pot transporta toate odata, la un interval mai mare, o luna, de pilda. In loc sa umplem ghenele cu deseuri, mai bine le vindem si ne micsoram cotele la intretinere, care sunt destul de mari in aceasta perioada. Este o idee buna, credem noi!
Lege fara norme de aplicare
Sunt unul dintre cei care ar putea beneficia de prevederile Legii nr. 8/2006 cu privire la instituirea unei indemnizatii pentru membrii uniunilor de creatie. Din pacate, chiar daca in lege se spune ca vor aparea in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii si normele metodologice de aplicare, Ministerul Muncii a… uitat, probabil, sa le elaboreze. Intre timp noi, cei care avem dreptul sa beneficiem de prevederile acestui act normativ, asteptam in zadar. Pana cand, domnule ministru?
Transmisii TV subiective
Dezbaterea din Parlament privitoare la "motiunea Macovei" a fost televizata nu de catre televiziunea publica, ci prin posturile Realitatea si Antena 3, a tinut sa ne precizeze cititorul nostru Stelian Tomescu din Bucuresti. Expunerea motiunii Partidului Conservator a fost transmisa integral, in schimb raspunsul ministrului Justitiei a fost suprimat si inlocuit de interventiile reporterilor, ale invitatilor, incepand cu parlamentari ai PC si PSD. Cam dese "defectiunile tehnice"… Aprecierile subiective, tendentioase, mincinoase impotriva unei femei ce lupta eroic impotriva coruptiei au acoperit transmiterea din Parlament. Pe de alta parte, mai precizeaza cititorul nostru, si ziaristii invitati in studiouri au fost alesi in mod subiectiv…
Preturi-soc in Bucuresti
Am vazut cu uimire in Piata Dorobanti cum un kilogram de cirese avea pretul de 220 RON, ne-a adus la cunostinta dna Evelina Margarit din Capitala. Traim intr-o tara europeana unde nivelul de trai nu este nici pe departe comparabil cu cel al tarilor vestice. Am circulat mult in nenumarate tari, chiar si in Canada si Statele Unite, insa preturi similare ca acelea din Bucuresti nu am intalnit. La un calcul minim rezulta faptul ca un kilogram de cirese ar costa peste 60 de euro, ceea ce reprezinta si pentru un salariat din Europa Occidentala o suma uriasa. Inteleg ca este iarna, ca aceste fructe sunt aduse de departe, insa pana la 220 RON este o cale lunga… Ma gandesc cu tristete ca 95% din angajatii romani nu si-ar permite sa cumpere nici macar o suta de grame din fructele respective…
Monedele de un ban sunt valabile
Doamna Constantinescu Virginia din Bucuresti ne-a sunat la redactie pentru a ne semnala o situatie neplacuta intampinata la o brutarie. Dansa a dorit sa-si cumpere o paine folosind maruntul din portofel, primit, fireste, de la alte tranzactii. Printre monede se aflau si cinci de un ban. Ei bine, vanzatoarea nu a vrut sa-i accepte monedele de un ban, spunand ca nu are ce face cu ele, pentru ca nu i le primeste nimeni. Intrucat cumparatoarea nu avea alt marunt, situatia a degenerat intr-o cearta mica, pentru ca monedele sunt valabile, nu fac parte din categoria celor scoase de pe piata, dimpotriva, au fost puse in circulatie relativ recent, mai precis in anul 2005. Cum este posibil sa nu primesti o moneda valabila? In toata lumea exista si monede mici, nicaieri nu se pune problema sa se respinga maruntul cu astfel de pretexte. Poate e vorba mai degraba de comoditatea vanzatoarei, care ar trebui sa numere mai mult. Desi conflictul s-a transat in favoarea cumparatoarei, cititoarea noastra vrea sa atraga atentia asupra valabilitatii monedelor. Asa cum la supermarket este afisat un pret care contine si trei bani, tot asa si cumparatorul are dreptul sa dea acei trei bani, si nu 10 bani, cum se obisnuieste.