32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecial"Desene artistice - Alexandru Tipoia si George Tzipoia"

„Desene artistice – Alexandru Tipoia si George Tzipoia”

In spatiile medievale ale Muzeului National Cotroceni a fost vernisata o expozitie ce reuneste lucrari semnate de Alexandru Tipoia si George Tzipoia, doi artisti plastici, tata si fiu, ce reprezinta generatii succesive de creatori in arta romaneasca. Deschisa pana in 10 octombrie, expozitia prilejuieste o privire comparativa asupra artei celor doi pictori, ale caror creatii contin indicii simptomatice pentru evolutia artei romanesti, din perioada ultimelor sapte decenii.
Referindu-se, in anii '40, la creatia lui Alexandru Tipoia (1914-1993), criticul de arta Ion Frunzetii aprecia ca, „prin cercetare, inovatie si experiment, opera sa este tot atat de interesanta, in sine, pe cat de rodnica poate fi pentru dezvoltarea viitoare a tinerei picturi romanesti, adversara viziunii diluate de impresionism”.
In ceea ce-l priveste pe George Tzipoia (n. 1943), optiunea exprimarii sale artistice s-a indreptat spre „restaurarea vizibilitatii lucrurilor, ce scapa de obicei privitorului”, cu scopul de a oferi „o perspectiva diversa asupra lumii” si de a „da viata unei transformari intre real si posibil”. Si, este cert, dupa cum apreciaza specialistii, ca „una dintre formele care salasluiesc inauntrul cautarilor lui George Tzipoia este crucea”, un simbol stravechi, care, ca si formele arhetipale, il preocupa profund pe artist.
Expozitia a fost organizata cu sprijinul Fundatiei „Pictor Alexandru Tipoia”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă