5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialDer Spiegel: SUA "manipulează" politicienii fără influenţă din Europa

Der Spiegel: SUA “manipulează” politicienii fără influenţă din Europa

Mesaje diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks evidenţiază modul în care Statele Unite “manipulează politicienii fără influenţă” din Europa, comentează publicaţia germană Der Spiegel, în ediţia online.

În noiembrie 2007, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost invitată la ferma din Texas a fostului preşedinte american George W. Bush. Înaintea vizitei, diplomaţii americani au făcut o analiză a beneficiilor relaţiilor cu liderii europeni.

“Angela Merkel concurează cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care este mai dinamic, pentru a beneficia de atenţie pe scena internaţională”, scria ambasada americană din Berlin.

Ambasada sublinia că vizita lui Sarkozy la Washington şi discursul acestuia în Congresul SUA cu doar câteva zile înainte în mod sigur fuseseră observate de cancelarul german, astfel că o vizită la ferma lui Bush i-ar fi permis Angelei Merkel să se prezinte drept cel mai important politician european.

Nota diplomatică despre vizita lui Merkel oferă o perspectivă despre relaţia Statelor Unite cu Europa. Chiar dacă UE este cel mai important aliat al SUA, pare să nu fie tratată cu multă seriozitate de liderii americani. Liderii europeni sunt consideraţi politicieni fără influenţă prea mare, inclusiv pentru faptul că se lasă angrenaţi atât uşor în dispute unul cu celălalt.

Nicolas Sarkozy este considerat uşor de influenţat. Un mesaj al ambasadei americane din Paris conţinea următoarea frază: “«Sarkozy americanul» este un epitet atribuit noului preşedinte francez”.

Despre premierul spaniol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, diplomaţii americani spuneau următoarele: “Din raţiuni de politică internă, spaniolii doresc un summit UE – SUA, iar absenţa lui Obama ar fi considerată un eşec al lui Zapatero”. Dorinţa unei vizite a lui Obama trebuie adaptată la interesul SUA, preciza documentul, cerând Spaniei să ofere asistenţă concretă în Afganistan, în relaţia cu Iranul sau în problema Guantanamo.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

ASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române de Mărfuri. Societatea condusă de Gabriel Purice, abonată la sancțiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins învestirea economistului Septimiu Stoica în Consiliul de Administrație (CA) al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societate controlată...
Ultima oră
Pe aceeași temă