24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialDeputatul Florin Popescu, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Deputatul Florin Popescu, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Deputatul Florin Popescu a fost condamnat, vineri, la doi ani de închisoare cu executare şi, în dosarul în care este acuzat că a cerut şi a primit peste 60 de tone de pui grill, de la administratorul unei firme, pentru a le distribui alegătorilor, în campania electorală din 2012, informează Mediafax.

Prin aceeaşi decizie, Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie a dispus confiscarea sumei de 485.500 lei de la Florin Popescu, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Instanţa a constatat că Rami Ghaziri, care controlează firma Avicola Crevedia, nu are calitate de persoană vătămată în cauză şi i-a respins acestuia cererea de restituire a sumei de 485.500 de lei.

Citeşte şi: Deputatul Florin Popescu a fost ACHITAT. Care au fost acuzațiile împotriva lui

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 27 iunie 2014, pe deputatul Florin Popescu, pe care l-au acuzat că, în 2012, folosindu-se de funcţia de preşedinte al PDL Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului, l-a determinat pe Rami Ghaziri, denunțător în cauză, să-i dea 60.992,2 kilograme de pui grill, în valoare de 485.500 lei. Ulterior, Florin Popescu a distribuit puii alegătorilor din judeţul Dâmboviţa, în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat și el pentru obținerea unui nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

Anchetatorii au arătat, în rechizitoriu, că în martie 2012, un intermediar i-a transmis denunțătorului că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 dce euro. Denunţătorul, susţine DNA, i-ar fi răspuns că suma este prea mare, el fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

„La sfârşitul aceleiaşi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcția de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmbovița, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât și candidații acestei formaţiuni politice la funcțiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localitățile, unde îşi depuseseră candidaturile”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În martie 2012, Florin Popescu s-ar fi dus la sediul firmei denunțătorului şi i-ar fi cerut acestuia circa 50.000 – 60.000 de pui grill (60 – 80 de tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

Citeşte şi: Deputatul Florin Popescu, trimis în judecată

„S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăți comerciale. În ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze şi transportat la diferite locaţii, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete şi distribuite, în scop electoral, simpatizanților din localitățile în care membrii aceluiași partid candidau la funcția de primar”, se mai arată în rechizitoriu.

Într-un alt dosar, în 29 octombrie, instanţa supremă a dispus achitarea deputatului Florin Popescu pentru conflict de interese şi fals în declaraţiile de avere. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Florin Popescu de faptul că, în perioada în care a fost preşedintele CJ Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. Acesta fusese deputat şi în mandatul 2004-2008. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă