UPDATE 12.15: Votul final privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției a fot scos de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților fiindcă „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.
Propunerea liderului deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptată cu 139 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.
„Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră. Aşa stând lucrurile, pentru a nu face nicio greşeală în privinţa acestei iniţiative legislative atât de importante şi susţinute de trei milioane de oameni, cea mai la îndemână propunere este aceea de a discuta această chestiune în faţa celor două Birouri Permanente Reunite care ar trebui să tranşeze acest veritabil conflict de competenţe între cele două Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Camera Deputaților ar putea vota, marți, iniţiativa pentru revizuirea Constituţiei, în sensul stabilirii că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. După votul deputaților, proiectul va merge la Senat. Dacă este aprobat, Constituţia trebuie să fie revizuită, informează Digi24.
Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
La depunerea proiectului în Senat, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie a precizat că strângerea acestor semnături este „un efort enorm de solidaritate”.
„Asistăm cu toții la o premieră istorică, națională și europeană — trei milioane de cetățeni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48 alineatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie. Încercăm astfel să înlocuim textul actual din Constituție, care spune — căsătoria se bazează pe uniunea liber consfințită dintre soți, deci aducem un plus de precizare în definirea căsătoriei. De altfel, România se înscrie într-un trend european în acest sens. Există o inițiativă la nivel european pentru definirea în acești termeni a căsătoriei și avem și exemplele de anul trecut ale Croației și Sloveniei, care au făcut deja referendumuri soldate cu succes pentru înscrierea în Constituțiile lor a acestei definiții", a declarat, cu această ocazie, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie, Mihai Gheorghiu.