Deputatii juristi vor rediscuta modificarile la Codul Penal privind raspandirea de informatii false si inalta tradare, dupa ce toate partidele, mai putin PD-L si PC, au cerut retrimiterea la comisie pentru discutii aprofundate, iar mai multi deputati au spus ca legea o vizeaza pe Monica Macovei, transmite NewsIn.
Retrimiterea a fost aprobata cu 136 de voturi "pentru" si 52 de voturi "impotriva", apartinand PC si PD-L.
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, in data de 28 ianuarie 2008, un amendament care ar pedepsi cu inchisoarea de la 1 la 5 ani comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei. Propunerea a starnit protestele societatii civile. Tot atunci, deputatii din Comisia juridica au aprobat un amendament la Codul Penal prin care este introdusa si definita inalta tradare savarsita de presedintele Romaniei, infractiunea fiind sanctionata cu inchisoare de la 15 la 25 de ani.
Primul care a cerut rediscutarea modificarilor la Codul Penal a fost deputatul PRM Lucian Bolcas. El a aratat ca nu este corect sa se adauge amendamente pe alta tema decat cele ce faceau obiectul propunerii initiale, apartinand lui Serban Nicolae. "Nu-mi place aceasta operatiune de carpire a unor zdrente, pentru ca actualul Cod Penal este o haina zdrentuita", a argumentat Bolcas, care s-a declarat insa de acord cu necesitatea de a reglementa inalta tradare, desi el a calificat incercarea de a acoperi discrepanta dintre Constitutie si legea penala drept "stangace". Cat priveste pedepsirea celor care comunica sau raspandesc stiri, date sau informatii false, Bolcas a militat pentru amendarea articolului propus de Eugen Nicolicea in sensul sanctionarii doar a faptelor care se savarsesc cu intentie. "Ziaristii sunt sunt oameni ca si noi, daca vreti sunt colegii nostri, si trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si raspunderi", a mai perorat el despre statutul reprezentantilor mass-media.
Initiatorul controversatului amendament, pesedistul Eugen Nicolicea, a protestat impotriva interpretarii ca "daca e stire trebuie sa se refere la ziaristi". El a invocat chiar si o serie de sinonime arhaice ale cuvantului "stire", cum ar fi veste, semn, cuvant, mujdea. "Stirea a existat inainte de presa, deci", a concluzionat el, cerand retrimiterea la comisie pentru inlocuirea cuvantului stire cu unul dintre sinonime, eliminarea lui sau adoptarea propunerii lui Bolcas.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a aratat ca PNL sustine retrimiterea la comisie. El a subliniat ca introducerea in legea penala a infractiunii de inalta tradare "trebuie reglementata". Liberalul s-a pronuntat si pentru pedepsirea raspandirii de informatii false, cu mentiunea ca nu ii poate viza decat pe cei ce au sau au avut calitatea de demnitari. "Am vazut cum oameni ce au avut functia de demnitari au inceput sa atace tara", a spus Olteanu.
Deputatul PC Sergiu Andon a continuat ideea, aratand ca Monica Macovei este in vizorul Parlamentului in aceasta chestiune. El a aratat ca dezincriminarea raspandirii de informatii false ce aduc atingere sigurantei a fost facuta in 2005 "la presiune, printr-un subterfugiu", "la inghesuiala", "cu acesele de presiune asupra Parlamentului" pe care le-ar fi facut Monica Macovei, cu scopul de a "periclita" Romania "prin difuzarea de neadevaruri dovedite". Conservatorul a sustinut ca nu este vorba de o "personificare" a legii, asa cum a acuzat PD-L, ci de faptul ca Parlamentul "isi trage inspiratia din viata". In cele din urma, PC nu a sustinut retrimiterea la comisie, pe motiv ca este nevoie de legi separate pentru operarea acestor modificari.
Singurul partid care a criticat modificarile a fost PD-L. Astfel, liderul deputatilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, a protestat fata de o propunere legislativa "sucita" pentru a se adresa doar unor persoane incomode politic – Monica Macovei si Traian Basescu. Radulescu a aratat ca Parlamentul "a cazut in aceeasi greseala de a initia o lege de principiu si a include niste prevederi ce arunca in derizoriu total legea respectiva, la fel ca la legea lustratiei". "Venim cu un prilej oarecare sa ne preocupam cu multa grija de soarta presedintelui Romaniei", a comentat el. El a subliniat ca Nicolicea nu a vizat ziaristii prin modificarea propusa privind raspandirea de informatii ce aduc atingere sigurantie nationale, ci "acei politicieni care vorbesc cu institutii si care cand spun ca nu merg bine justitia in Romania catre Comisia Europeana inseamna ca au afectat interesele Romaniei". Radulescu a calificat amendamentul Nicolicea drept "o ingradire la adresa libertatii de expresie a presei si a politicienilor" si a indemnat parlmentarii sa nu mai faca legi in care sa ge gandeasca "cu atata concretete cu drag la Monica Macovei, la Theodor Stolojan, la Traian Basescu".