16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDeputaţii britanici avertizează privind riscurile de la frontiera UE în cazul aderării...

Deputaţii britanici avertizează privind riscurile de la frontiera UE în cazul aderării Turciei

 Deputaţii britanici şi-au exprimat luni îngrijorarea faţă de riscurile la noile frontiere ale Uniunii Europene (UE), în cazul aderării Turciei la Uniune, apreciind, totodată, că aderarea acestei ţări ar aduce avantaje pe termen lung, relatează AFP, scrie Mediafax.

 

Aderarea Turciei la UE ar împinge frontiera de est a Uniunii până la Siria, Iran şi Irak, „ceea ce reprezintă un risc considerabil în termeni de securitate”, afirmă Comisia pentru Afaceri Interne din cadrul Camerei Comunelor.

Potrivit Comisiei, traficanţii de droguri şi călăuzele de imigranţi, activi mai ales în Turcia, reprezintă o „ameninţare substanţială” pentru securitatea internă a UE.

Bruxelles-ul trebuie să aplice „o serie de condiţii foarte riguroase pentru securitatea frontierelor”, pe care Turcia trebuie să le îndeplinească înainte de aderarea sa la UE, mai apreciază Comisia.

„Dacă nu se ia nicio măsură, acum, va fi şi mai simplu, pentru imigranţi din ţări ca Afganistan şi Iran să intre în UE, când Turcia va face parte din aceasta”, a avertizat preşedintele Comisiei, Keith Vaz.

Dar, pe termen lung, „potenţialele beneficii (ale unei aderări a Turciei) vor prevala” asupra problemelor de securitate, potrivit raportului, care citează posibilitatea unei cooperări sporite între Turcia şi organizaţia europeană de cooperare în domeniul poliţiei, EUROPOL.

Dacă Turcia nu intră în UE, există, de asemenea, „un risc” ca autorităţile turce să nu mai facă din lupta împotriva criminalităţii organizate o prioritate, în contextul în care aceasta „afectează mai multe ţări membre ale UE decât populaţia” turcă, avertizează Comisia. Raportul citează cazul imigranţilor ilegali care sosesc în Turcia, dar care nu fac altceva decât să tranziteze această ţară, în drum spre un stat UE.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005. Ele întârzie, din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei faţă de o aderare deplină a acestei ţări, dar şi din cauza blocajului politic cu privire la insula Cipru, divizată, Ankara refuzând să îşi deschidă porturile şi aeroporturile pentru Cipru, care este, totuşi, o ţară membră a UE.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă