21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialDeprecierea euro a provocat căderea cu 6% a bursei româneşti

Deprecierea euro a provocat căderea cu 6% a bursei româneşti

„Lichiditate în creştere semnificativă pe o piaţă în scădere cu 7%. Indicele BET-FI s-a depreciat cel mai mult, cu 7,9%. După o deschidere pe un minus de 4%, indicii au evoluat relativ stabil până la oră 15 când scăderea s-a accentuat. Minimul s-a atins la închidere pentru majoritatea indicilor mai puţin indicele BET-FI al cărui minim a fost atins cu puţin după oră 15:30”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborât cu 6,73%, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 5,99%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat cea mai amplă scădere, de 7,90 %, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 5,31%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 6,80%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat o scădere de 6,45%.

„Scăderile sunt determinate de un cumul de factori, iar cel mai important este cel extern. Temerile legate de problemele financiare din zona euro se traduc în scăderi şi la noi. Pe de altă parte, piaţa de la Bucureşti a avut un debut de an foarte bun şi practic creşterile veneau pe fondul unor previziuni economice optimiste. Odată cu înrăutăţirea fondului global, investitorii au realizat că aceste previziuni erau nefondate”, a declarat pentru Mediafax Nicu Grigoraş, broker la Intercapital.

El a adăugat că prin aceste scăderi se fac ajustările la noile condiţii de piaţă şi faţă de bursele din regiune, pentru că scenariile optimiste nu mai sunt valabile.
„Este posibil ca şi tensiunile politice de la noi să fi contribuit, dar marginal”, a spus Grigoraş.

SIF Oltenia a consemnat şi cel mai mare declin dintre SIF-uri, de 9,55%, ultima tranzacţie fiind realizată la un preţ de 1,42 lei pe titlu. Pe de altă parte, cotaţia SIF Banat-Crişana a coborât cu 8,26% la 1,11 lei, iar SIF Moldova a coborât cu 7,96% la 1,04 lei pe titlu.

Evoluţie descendentă în sectorul bancar, Erste Bank (EBS) -2,01%, BRD SocGen (BRD) -4,29%, Banca Comercială Carpatica (BCC) -4,85%, iar Banca Transilvania (TLV) -6,25%. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat un rulaj de 2,668 milioane lei, în condiţiile în Bank of Cyprus şi-a anunţat disponibilitatea de a-şi majora participaţia până la 20%.

Evoluţie descrescătoare domeniul energetic, Transgaz (TGN) -8,5%, Transelectrica (TEL) -9,29%, iar OMV Petrom (SNP) -5,77%. Cele mai mari pierderi din piaţă au fost consemnate de COMCM Constanţa (CMCM), de 14,68%, Boromir Prod Buzău (SPCU) – 14,41%, Carbochim Bucureşti (CBC) – 14,29%, Petrolexportimport (PEI) – 14,24% şi Transilvania Construcţii (COTR) – 12,57%.

De remarcat în şedinţa de luni numărul mare de societăţi cu scăderi semnificative, valoarea mare tranzacţionată şi valoarea indicelui BET-FI care indică un randament negativ de la începutul anului.

Cele mai citite

Planurile pentru noua fabrică Intel din Polonia avansează după aprobarea ajutorului de stat de către Comisia Europeană

Proiectul Intel de a construi o nouă fabrică în Polonia a făcut un pas important după ce Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat...

Trafic rutier închis pe 3 drumuri naționale și 9 drumuri județene, în zonele inundate

Viiturile au afectat grav mai multe localităţi din Galați și Vaslui şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale Localităţile afectate...

Arestat preventiv pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă

Un bărbat de 35 de ani, din localitatea Cornești, județul Dâmbovița, a fost arestat preventiv, pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă