26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialDeplasarea axei Pamantului, efectul incalzirii oceanelor

Deplasarea axei Pamantului, efectul incalzirii oceanelor

Incalzira oceanelor ar putea modifica inclinatia axei de rotatie a Pamantului cu aproape 1,5 metri pana la sfarsitul secolului, potrivit unui nou studiu citat de RTV.

Axa Pamantului oscileaza constant. Schimbarile din atmosfera si din circulatia curentilor oceanici modifica locatia polilor in fiecare sezon. Pana acum, oamenii de stiinta au crezut ca doar disparitia ghetarilor de la ultima glaciatiune a avut un efect de durata, tragand Polul Nord catre Canada.

O echipa de cercetatori a descoperit ca ridicarea nivelului marii, cauzata de incalzirea globala, ar putea avea un rol important in miscarea polilor, conform unui studiu nou care va fi publicat in jurnalul Geophysical Research Letters.

Pe masura ce creste temperatura, apa se dilata, ridicand nivelul oceanelor si marilor. Cele mai conservatoare estimari spun ca nivelul a crescut cu circa trei milimetri in ultimul secol. "

 

Pe masura ce incalzirea oceanului ajunge la adancimi mai mari, impinge apa de la suprafata", a declarat Felix Landerer, de la Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California. "O parte din masa este preluata de platformele continentale".

"Acest supliment de apa este suficient de greu pentru a influenta axa de rotatie a pamantului, miscand polul nord magnetic mai aproape de Alaska", a mai afirmat Landerer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă