Abuzurile, coruptia si discrimarea sunt principalele probleme cu care se confrunta Romania, desi Guvernul a adoptat o serie de masuri in acest domeniu, se arata in raportul Departamentului american de Stat referitor la respectarea drepturilor omului pe 2007, relateaza Mediafax.
Desi Guvernul a abordat o serie de probleme privind drepturile omului in cursul anului 2007, abuzurile au continuat sa aiba loc in Romania. O serie de acuzatii lansate anul trecut au vizat hartuirea diferitelor persoane de catre politisti si jandarmi si tratamentul inuman aplicat detinutilor si cetatenilor de etnie roma.
Raportul Departamentului de Stat mentioneaza mai multe cazuri in care diferiti suspecti au fost impuscati mortal de politistii romani in timpul misiunilor, fara ca anchetele ulterioare, demarate de procurori, sa duca la un rezultat final concludent, precum si acuzatiile lansate de mai multi detinuti si cetateni de etnie roma, potrivit carora acestia au fost suspusi abuzurilor si tratamentelor inadecvate din partea politistilor.
Documentul citeaza sesizarile depuse de organizatiile care militeaza pentru protejarea drepturilor comunitatii rome potrivit carora politistii recurg la forta excesiva atunci cand desfasoara raiduri in localitatile cu populatie majoritar roma, in cautarea unor infractori.
Conditiile din inchisorile romanesti raman dure si nu corespund, in general, standardelor impuse de Uniunea Europana, adauga textul citat. La sfarsitul anului 2007, in inchisorile din Romania se aflau 29.335 de detinuti, dintre care 525 de minori, intr-un sistem cu o capacitate totala de 34.000 de locuri.
Sistemul judiciar este unul independent, dar nu beneficiaza de increderea cetatenilor privind abilitatea sa de a aplica legea impartial. Raportul Departamentului de Stat atrage atentia ca, desi politistii respecta legea si procedurile interne in general, coruptia din randurile politiei genereaza lipsa de respect a cetatenilor fata de aceasta institutie a statului si implicit fata de autoritatea sa. Documentul aminteste, de asemenea, de sesizarile depuse de organizatia Romani CRISS privind expulzarile fortate care i-au vizat pe cetatenii de etnie roma in diferite orase ale tarii.
In capitolul doi al raportului, privind libertatea de exprimare si a presei, raportul american mentioneaza decizia Curtii Constitutionale adoptata in august 2007 potrivit careia "insulta si defaimarea" trebuie pedepsite de lege, verdict criticat atat de presa romaneasca, cat si de OSCE. Documentul enumera apoi mai multe cazuri in care jurnalistii au fost agresati fizic.
Restrictiile impuse libertatii religiei au devenit o preocupare majora dupa adoptarea legii cultelor in decembrie 2006, o masura discriminatorie si restrictiva. Raportul avertizeaza asupra restrictiilor impuse unor grupuri religioase minoritare care sustin ca Guvernul si Biserica Ortodoxa Romana le impiedica desfasurarea activitatilor specifice. Departamentul de Stat califica drept discriminatoriu sistemul tripartit de recunoastere religioasa: grupuri religioase, asociatii religioase si religii instituit de Legea Cultelor care a intrat in vigoare anul trecut.
Textul enumera apoi diferite cazuri in care diferitele grupuri religioase minoritare sustin ca au fost impiedicate de autoritati si de reprezentantii Bisericii Ortodoxe romane sa desfasoare activitati religioase in diferite imprejurari. Restrictiile impuse libertatii religiei au devenit o preocupare majora dupa adoptarea legii cultelor in decembrie 2006, o masura discriminatorie si restrictiva.
La sectiunea Abuzuri Sociale si Discriminare, raportul Departamentului de Stat acorda un spatiu larg manifestarilor antisemite, in special vandalizarii cimitirelor evreiesti, ai caror autori au ramas in mare parte neidentificati, deoarece politia minimizeaza efectele unor astfel de incidente pe care le pune pe seama copiilor, persoanelor aflate in stare de ebrietate sau a celor cu probleme mentale.
Manifestarile antisemite au luat forma articolelor de presa, dezbaterilor televizate, manifestatiilor de comemorare a mortii maresalului Ion Antonescu si a lui Corneliu Zelea Codreanu. Guvernul roman a inregistrat insa progrese in eforturile de extindere a educatiei privind Holocaustul in scoala gimnaziala.
Coruptia ramane o problema extinsa, subliniaza raportul Departamentului de Stat, amintind de activitatea DNA, de infiintarea Agentiei de Integritate Nationala (ANI) si de anchetele care i-au vizat pe o serie de membri ai Guvernului de la Bucuresti, printre care fostii ministri ai Justitiei si Comunicatiilor. Raportul aminteste si de activitatea CNSAS si de obstacolele cu care se confrunta institutia in activitatea sa.
In capitolul dedicat discriminarii, raportul precizeaza ca 9.300 de femei au fost victimele violentei conjugale doar in primele sapte luni ale anului 2007, putine astfel de cazuri finalizandu-se cu un verdict favorabil victimei. Abuzurile si neglijarea copiilor continua sa reprezinte o problema serioasa, subliniaza raportul, alaturi de traficarea minorilor pentru exploatare sexuala si prin munca. Homosexualii si bolnavii de SIDA sufera in continuare de discriminare sociala.