16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Departamentul de Stat al SUA avertizeaza Guvernul de la Bucuresti in cazul Patriciu

Departamentul de Stat al Statelor Unite a adresat joi un avertisment Romaniei, careia i-a solicitat „sa gestioneze cu grija ancheta penala asupra Grupului Rompetrol”, a informat ieri cotidianul „Washington Post”.
„Facem un apel la Guvernul roman sa respecte procedurile legale, sa fie deschis si obiectiv in gestionarea cazului si sa asigure ca procesul judiciar este pe deplin transparent”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey.
Alaturi de presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, Parchetul ii cerceteaza si pe cetatenii americani Phil Stevenson, vicepresedinte al Rompetrol si fost functionar in administratia ex-presedintelui George H.W. Bush, si John Works. Oficialii Rompetrol au respins acuzatiile si au declarat ca acestea sunt motivate politic. Camera Americana de Comert din Romania a denuntat recent detinerea lui Patriciu vreme de 16 ore. Ambasada Romaniei la Washington a refuzat sa comenteze situatia. „Washington Post” aminteste ca, desi Romania doreste sa devina membra a Uniunii Europene in 2007, acest caz de notorietate ameninta sa ridice semne de intrebare asupra tranzitiei Romaniei spre un sistem judiciar pe deplin functional si ca presedintele Traian Basescu a atacat criticile mass-media la adresa tacticilor procurorilor.
„Cu toate acestea, oficialii americani au luat nota de faptul ca ancheta in cazul Rompetrol a inceput inainte de alegerea lui Basescu, ceea ce sugereaza ca nu toate acuzatiile sunt inspirate politic”, apreciaza ziarul citat.

Ultima oră
Pe aceeași temă