25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialDemonstrații la Kiev contra lui Petro Poroșenko. Ce invocă protestatarii

Demonstrații la Kiev contra lui Petro Poroșenko. Ce invocă protestatarii

Aproximativ 3.000 de membri ai grupării paramilitare ultranaţionaliste din Ucraina Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) au manifestat, marţi seara, la Kiev, împotriva Guvernului şi preşedintelui Petro Poroşenko, informează Mediafax.

Sectorul Dreptei a anunţat că intenţionează să înfiinţeze câte un stat major în fiecare regiune a Ucrainei în vederea organizării unui referendum care să îndemne cetăţenii să se pronunţe cu privire la gradul de încredere pe care îl au în Guvernul actual.

„Constatăm că sistemul din epoca (fostului preşedinte Viktor) Ianukovici a fost transformat. Cu toate acestea, principalele probleme ale societăţii noastre, cum ar fi corupţia sau lipsa de respect faţă de justiţie şi poliţie, au rămas aceleaşi. Considerăm că noul stat ucrainean ar trebui să aibă la bază cu totul alte principii”, a declarat liderul grupării, parlamentarul Dmitro Iaroş.

Săptămâna trecută, preşedintele Petro Poroşenko a solicitat dezarmarea organizaţiei Sectorul Dreptei după atacul de la Mukaceve.

Dmitro Iaroş, din contră, a cerut demisia ministrului ucrainean al Afacerilor Interne şi continuarea manifestaţiilor la Kiev, unde naţionaliştii radicali s-au aşezat în faţa clădirilor administrative.

Sectorul Dreptei vrea să organizeze acest referencum împotriva Guvernului şi preşedintelui, deoarece vrea să se prezinte ca fiind activ din punct de vedere politic şi gata să sfideze un guvern care îi înşeală aşteptările după luni de conflicte în estul Ucrainei împotriva separatiştilor proruşi, comentează Euronews.

Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

La 11 iulie, membri înarmaţi ai grupării extremiste, care este interzisă în Rusia, au deschis focul asupra rivalilor lor în timp ce discutau despre „redistribuirea sferelor de influenţă” în Mukaceve. Extremiştii au tras apoi cu arme automate şi lansatoare de grenade asupra poliţiştilor sosiţi la locul incidentului.

Ei au distrus mai multe maşini de poliţie şi au incendiat un punct de control al poliţiei rutiere şi o benzinărie. Prin urmare, trei persoane au fost ucise şi alte 11 rănite.

Confruntările armate cu forţele ucrainene au continuat câteva zile, generând temeri privind riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă