2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDemocratie in rama

Democratie in rama

» Alegerile americane din noiembrie au starnit, pe langa dezbateri publice, reactii ale artistilor.

» In preajma conventiilor la care partidele isi aleg oficial candidatii au aparut numeroase expozitii si proiecte artistice pe teme politice.

In barurile de karaoke, slagarele anilor ‘80 sunt inlocuite de discursurile lui Hillary Clinton sau John McCain. Discutiile politice se transforma in schimburi de video-arguments pe YouTube. Replicile se scriu cu lasere pe imagini-gigant proiectate pe cladiri. Un candidat virtual invata de la public cum sa fie presedinte. Asa arata, intre discursurile de la televizor si polemicile dintre vecini, lupta prezidentiala in America. Democratia e un proces care cere implicarea cat mai multor oameni in luarea deciziilor. In campania pentru alegerile din 4 noiembrie acest lucru devine tot mai evident.

Pe de o parte, este miza politica fara precedent, pe de alta parte sunt candidatii "exotici", care alimenteaza polemicile si pun la incercare prejudecatile unui popor: un presedinte de culoare propus de democrati si o femeie de 44 de ani sustinuta de republicani pentru postul de vicepresedinte. Conventiile celor doua partide, in care candidatii sunt alesi oficial si isi prezinta planurile, sunt momente-cheie in campania electorala. Sunt si prilejuri pentru artisti de a atrage atentia prin proiecte ce se straduiesc sa priveasca dintr-un unghi "proaspat" lupta electorala.

Orasul dialogului
Conventia democratilor din Denver a inceput pe 25 august si, in cele patru zile, a avut o audienta printre americani, conform datelor televiziunilor, mai mare decat Olimpiada de la Beijing. Cu toata atentia indreptata asupra orasului, municipalitatea a sponsorizat un proiect cultural care a adus lucrari de arta, piese muzicale si instalatii video. "Dialog: City" a implicat 10 artisti si peste 300 de oameni din zona intr-un stil neconventional de a trata politica. Iar proiectul a mai raspuns la o problema pragmatica: "Avem 25.000 de voluntari pentru conventie si am cautat o cale sa-i includem si pe ei, de vreme ce majoritatea n-o sa paseasca macar intr-o sala de conventii", a declarat John Hickenlooper, primarul Denverului, pentru New York Times. "Cum putem sa le aducem nu doar conventia, ci si intreaga notiune de democratie?"

O conventie NeConventionala
Republicanii si-au tinut conventia la Minneapolis, intre 30 august si 4 septembrie. In paralel s-au desfasurat mai multe evenimente artistice, majoritatea facand parte din festivalul "UnConvention", realizat fara bani de la stat, dar in colaborare cu universitati, institute culturale si comunitatile din Minneapolis.
Comunitatea este o parte esentiala pentru multe dintre proiecte. "E atata zarva in jurul mediilor participatorii, iar democratia e unul dintre cele mai participatorii fenomene", explica Dietz, organizatorul festivalului. Iar proiectele din cadrul lui par sa fi urmat aceasta idee. "Aprob acest mesaj" este o initiativa care invita cetatenii sa-si exprime opiniile politice adaugand propriile filme pe site-ul YouTube. "Curtea mea, mesajul nostru" e un concurs de pancarte electorale, pe care americanii le folosesc ca sa-si exprime convingerile politice in fata vecinilor. Cele mai votate vor fi produse si distribuite in suburbiile Minneapolisului.

Democratia-karaoke
Democratia-karaoke e un termen folosit pentru concepte care merg de la sistemul controlat de marile corporatii la modele de marketing. In Denver, insa, e la propriu: proiectul "Karaoke Convention ’08" al artistului Daniel Peltz invita oamenii din restaurante, cluburi si baruri sa ia microfonul si sa recite, cu cat mai mult avant patriotic, discursuri celebre din istoria americana sau unele mai recente, din campania electorala in plina desfasurare.

Nonpartizani fara cauza
Una dintre principalele preocupari ale organizatorilor evenimentelor este partizanatul care vine la pachet cu aproape orice legat de politica. Ei au cerut artistilor sa vorbeasca despre procesul politic, fara insa a se implica de o parte sau de alta. "UnConvention" din Minneapolis a sponsorizat doar astfel de proiecte, alese in urma voturilor institutiilor culturale implicate. Iar rezultatul e o dezbatere echilibrata, desi neconventionala sau de-a dreptul ciudata pe alocuri.
Nonpartizanatul in lucrarile artistice legate de politica exista si in Romania, dar ia o cu totul alta forma. Exista artisti ca Sorin Tara, care au adoptat in creatiile lor mesaje dure la adresa politicii si politicienilor. In preajma alegerilor s-au organizat expozitii care aveau fie o perspectiva istorica, fie una ironica. Intr-una dintre ele, artistii au desenat peste afisele electorale, rezultatul nefiind magulitor pentru chipurile serioase ale candidatilor. Nonpartizanatul se traduce prin dezgust pentru toata lumea. Astfel incat, in vreme ce arta americana se straduieste sa dea sensuri noi politicii, in Romania nu se realizeaza decat o caricatura colectiva.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă