1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialDegeaba a constatat ilegalitatile Corpul de Control al primului ministru

Degeaba a constatat ilegalitatile Corpul de Control al primului ministru

Lucia Vestinian, fosta proprietara, a adresat un memoriu Corpului de Control al primului ministru, sesizand escrocheria la puiul “SC DYONISOS SA Cotesti”. Reproducem in extenso constatarile Corpului de Control al primului ministru. Credeti ca s-a miscat vreun fir de par de pe capetele gastii Furtuna?
l. CONSTATARI
Din analiza documentelor mentionate in memoriul petentei si a Notei de informare nr. 798/2003, prezentata de Agentia Domeniilor Statului, au rezultat urmatoarele:
1. Societatile comerciale (SC AGROVITIS SA Urechesti, SC EUROVITIS SA Urechesti, SC AGROIND COMERT SA Focsani, SC AGROIND SA Doaga, SC DYONISOS SA Cotesti) provin din divizarea SC VINICOLA SA Focsani si de la fosta ferma de partid.
2. Prin Hotararea nr. 3/27.02.1992, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Vrancea cu cererea de mentiuni nr. 38/05.01.1993, CIMS de la SC VINICOLA SA Focsani a hotarat introducerea in capitalul social a terenurilor agricole aflate in administrarea societatii.
2.1. Introducerea in capitalul social a terenurilor agricole aflate in administrarea societatii contravine prevederilor HG nr. 746/1991, care la art. 1 si 3 face referire la majorarea capitalului social al societatilor comerciale agricole infiintate potrivit Legii nr. 15/1990 “cu valoarea de patrimoniu a terenurilor agricole aflate in proprietatea acestora…”
3. Prin Hotararea CIMS nr. 6/07.05.1992 a SC VINICOLA SA Focsani se divizeaza in doua societati: SC VINICOLA SA Focsani si SC EUROVITIS SA Urechesti, care au inclus in capitalul social terenul agricol.
4. Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in calitate de mandatara legala a statului roman, proprietar al unui numar de actiuni reprezentand 90,11% din actiunile SC EUROVITIS SA Urechesti, prin contractul de vanzare-cumparare inregistrat sub nr. 246/31.12.1992 la SC EUROVITIS SA Urechesti, vinde Asociatiei “EUROVITIS PAS” un numar de 179.104 actiuni, reprezentand 70% din capitalul social.
4.1. In contract, la pct. 6.2.2. Activele societatii, se consemneaza: “Vanzatorul declara ca societatea dispune in prezent de titlul de proprietate asupra cladirilor si ca asigura si garanteaza faptul ca intr-un termen rezonabil, dar in nici un caz mai tarziu de termenul specificat in art. 5.1., lit. d (respectiv 31.03.1996) va intra in posesia efectiva a titlului de proprietate asupra terenurilor”.
4.2. Rezulta ca Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii a vandut si terenurile pentru care nu detinea titlul de proprietate.
5. Urmeaza alte divizari si preluari de patrimoniu astfel:
– Prin Protocolul incheiat la 31.05.1994, SC EUROVITIS SA Urechesti preda patrimoniul SC AGROVITIS SA Urechesti, al carei actionar majoritar este SC AGROIND SA Foscani;
– Prin Protocolul transcris sub nr. 9846/29.07.1996 la Judecatoria Focsani, SC AGROIND SA Focsani preda elementele patrimoniale, corespunzatoare unui numar de 6.277.588 actiuni, catre SC DYONISOS SA Cotesti.
SC DYONISOS SA Cotesti are in patrimoniu si suprafata de 18,44 ha teren agricol, pentru care petenta solicita sa i se reconstituie dreptul de proprietate, conform Legii nr. 1/2000.
6. Fara acte de proprietate asupra terenurilor, pentru unele societati au fost efectuate operatiuni de intabulare a dreptului de proprietate in Cartea Funciara, de catre Biroul de Carte Funciara – Judecatoria Focsani, si inscrisuri in Registrul cadastral al Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Vrancea.
7. In acest mod, suprafata de 1.156,72 ha teren agricol nominalizata pe societati de Agentia Domeniilor Statului prin adresa nr. 1659/2000 (SC AGROVITIS SA Urechesti – 90,57 ha, SC EUROVITIS SA Urechesti – 38,16 ha, SC AGROIND COMERT SA Focsani – 144,89 ha, SC AGROIND SA Doaga – 791,33 ha si SC DYONISOS SA Cotesti – 91,77 ha) nu a mai ramas in patrimoniul statului, iar societatile nu s-au mai regasit in Anexa 1 la Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola.

ll. CONCLUZII
1. Introducerea in capitalul social a terenurilor agricole aflate in administrare, precum si divizarea si privatizarea societatilor comerciale (SC VINICOLA SA Focsani, SC AGROVITIS SA Urechesti, SC EUROVITIS SA Urechesti, SC AGROIND COMERT SA Focsani, SC AGROIND SA Doaga, SC DYONISOS SA Cotesti) s-au efectuat cu incalcarea prevederilor Legii nr. 15/1990 si HG nr. 746/1991 privind stabilirea valorii de patrimoniu pentru terenurile agricole.
2. Inscrierea suprafetelor de terenuri agricole in Registrul cadastral al Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Vrancea si intabularea in Cartea Funciara – Judecatoria Focsani (ex. SC DYONISOS SA Cotesti), fara titlu de proprietate, incalca prevederile Legii nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare.
3. Suprafata de peste 1.150 ha teren agricol nu a fost pusa la dispozitia Comisiilor locale de fond funciar Urechesti, Focsani, Vidra, Garoafa, Cotesti, pentru a face obiectul retrocedarii, incalcandu-se prevederile Legii nr. 1/2000.

Cele mai citite

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Când va discuta CCR sesizarea lui Iohannis pe modificarea legii eroilor Revoluției

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute pe 31 ianuarie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă