17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDeep Putin

Deep Putin

Duminica, Garry Kasparov, celebrul sahist rus, oponent al regimului de la Kremlin, a incercat sa protesteze, in Piata Rosie, impotriva simulacrului electoral care avea loc la Moscova. A fost, fireste, impiedicat sa o faca. Pe 24 noiembrie 2007, protestase, in fruntea unui grup de militanti din Cealalta Rusie, impotriva regimului autoritar al lui Putin si a fost arestat, fiind retinut cinci zile, fara dreptul de a fi asistat de vreun avocat. In urma acelui abuz, Garry Kasparov s-a adresat Curtii Internationale a Drepturilor Omului de la Strasbourg, cerand prioritate pentru actiunea sa, pentru ca se apropiau alegerile si trebuia un avertisment pentru fortele de represiune din Rusia. Acum catva timp, Curtea de la Strasbourg a dat crezare oficialitatilor ruse si a respins actiunea militantilor Celeilalte Rusii. La sfarsitul alegerilor de duminica,  desfasurate fara observatori europeni, toata lumea a declarat ca au fost democratice, libere si alte bla-bla-uri la moda azi. Garry Kasparov a publicat, in ziarul "Le Figaro", cu doua zile inaintea alegerilor din Rusia, un articol intitulat "Curtea Drepturilor Omului abandoneaza poporul rus".
Alegerile de duminica au demonstrat ceea ce nu mai trebuia demonstrat: Vladimir Putin isi prelungeste domnia prin candidatura fostului presedinte al Gazprom. De la Gazprom se aprovizioneaza cu gaze urmatoarele tari: Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Macedonia, Letonia, Lituania, Moldova, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Turcia, Austria, Germania, Italia, Franta. Romania importa, la un pret "preferential", adica mai mare decat cel pentru simpatiile Kremlinului, 40% din gazele necesare. La aniversarea a 15 ani de la infiintarea Gazprom, Medvedev a invitat sa concerteze celebrul grup Deep Purple, pe care acesta il asculta de la 13 ani, pe cand era interzis.

S-ar spune ca Rusia a facut un pas inainte: de la un presedinte KGB la unul modern, cu gusturi muzicale in afara educatiei socialiste, cu experienta marilor consilii de administratie si nevasta eleganta. Dar, de fapt, conducator va fi tot vechiul presedinte, fie si din pozitia a doua, de prim-ministru. Cu asta, Rusia nu se dezminte: continuitatea politicii sale se mentine, un "democrat" paseaza stafeta altui "democrat". "Democratul" KGB mai are treaba: razboiul ascuns, impotriva Statelor Unite si a aliatilor lor, abia reincepe. Mai cu gazul, mai cu amenintarea militara.

Pentru noi, aici, zic unii, o sa fie mai bine cu Medvedev la Kremlin decat cu Putin. A fost mai bine cu Deep Purple la Gazprom? Nici n-am stiut. Abandonand poporul rus, cum spune Garry Kasparov, Curtea de la Strasbourg mai abandoneaza, cu un drum, si alte popoare de pe langa marele urs. Deh, victime colaterale. Suntem obisnuiti, nu e o noutate si e chiar de inteles. A spus-o La Fontaine, stiti, un fabulist francez din sec. al XVII-lea, "La raison du plus fort est toujours la meilleure", adica cel mai puternic are intotdeauna dreptate, intr-o traducere mai prozaica. Or, vechea Rusie e mai puternica decat Cealalta Rusie.

In, oarecum, alta ordine de idei, Medvedev e chiar potrivit sa stea pe primul scaun al Rusiei: poporului rus i se spune, uneori, marele urs sau, simplu, ursul. Or, numele noului presedinte chiar asta inseamna, "Ursulescu" sau, daca preferati, "Ursuleanu". Asadar, ursul se intoarce.
Acum, ca stim cine a cantat la Gazprom, as pune o intrebare: dar la Kremlin cine va canta? Ca nu-mi vine sa cred ca tot Deep Purple. Nu cumva unul si mai deep, Putin? Pe asta nu ne-a spus dl Medvedev de cand il asculta, dar se poate afla. In fond, initialele sunt aceleasi. Melodia e alta.

Nicolae Prelipceanu este publicist si scriitor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă