Liderii europeni şi asiatici reuniţi în cadrul Summitului Asia-Europa (ASEM 8) au semnat, marţi, „Declaraţia de la Bruxelles privind o guvernanţă economică globală mai eficientă'” document în care se subliniază nevoia de consolidare a redresării fragile a economiei mondiale şi de reformare a Fondului Monetar Internaţional (FMI). „Acest proces trebuie să ţină cont de realităţile lumii actuale – schimbările care au loc şi creşterea solidă a economiilor emergente şi a celor din ţările în curs de dezvoltare'” a afirmat în conferinţa de presă de la finalul reuniunii preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a condus lucrările Summitului.
Potrivit Agerpres, „Declaraţia de la Bruxelles” face referire la necesitatea reformării FMI, în condiţiile în care ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare au solicitat o mare reprezentare în Consiliul de administraţie al forului internaţional. Uniunea Europeană a acceptat, săptămâna trecută, să renunţe la două din cele opt locuri pe care statele sale membre le deţin în Consiliul de administraţie al FMI, ce numără 24 membri. Pe de altă parte, participanţii la iniţiativa informală ASEM (46 de ţări plus Comisia Europeană şi secretariatul ASEAN) s-au declarat de acord asupra necesităţii unor reduceri masive ale emisiilor globale de gaze cu efect de seră.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat că summituri precum cel desfăşurat luni şi marţi la Bruxelles sunt importante pentru Europa şi Asia pentru că ele reprezintă cadrul în care se poate analiza cum poate fi utilizată mai bine globalizarea în avantajul cetăţenilor europeni şi asiatici. „Importanţa acestui tip de reuniuni nu trebuie subestimată”, a spus Barroso, care a menţionat că acesta a fost al 5-lea Summit ASEM la care a luat parte, luând în calcul şi perioada în care a fost premier al Portugaliei.
Următorul Summit ASEM va avea loc în capitala Laosului, Vientiane, în octombrie 2012. ASEM este un proces informal de dialog şi cooperare la care participă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 16 state asiatice (ţările din ASEAN plus Japonia, China, Coreea de Sud, India, Pakistan şi Mongolia), Comisia Europeană şi secretariatul ASEAN