Premiat anul trecut pentru cel mai bun scenariu in cadrul Festivalului de la Cannes, filmul "De partea cealalta" ("Auf der Anderen Seite") este al cincilea lungmetraj cu care Fatih Akin, regizorul turc nãscut la Hamburg, pune din nou pe tapet dialogul intercultural, tema imigratiei, ideea de schimbare prin cunoastere si, poate cel mai important si mai tragic totodata, fragilitatea vietii in fata mortii.
"Imi apartii!", ii spune Ali Aksu, un emigrant turc pensionar si vaduv, prostituatei Yeter, dupa ce, in prealabil, convenisera asupra unei relatii de concubinaj, aparuta din teama de singuratate a batranului, dar si din dorinta de a reveni la o viata normala si sigura a femeii. Fiul lui Ali, Nejat Aksu, profesor de limba germana la Universitatea din Hamburg, nu este foarte incantat de relatia celor doi, insa incepe sa o indrageasca pe Yeter atunci cand afla ca aceasta a venit in Germania pentru a finanta studiile fiicei sale, ramasa in Turcia.
Moartea accidentala a lui Yeter raceste mult relatiile dintre tata si fiu, iar Nejat pleaca la Istanbul in cautarea fetei ramase orfana de mama. Ceea ce Nejat nu stie este faptul ca Ayten, fiica lui Yeter, face parte dintr-o miscare activista kurda ce lupta pentru drepturile omului si se afla deja in Germania. Singura printre straini, Ayten o intalneste pe Lotte, o studenta germana care este imediat sedusa de povestea tragica a fetei din Turcia. Fiind emigranta ilegala, Ayten este deportata inapoi in Turcia, unde va fi condamnata la ani grei de inchisoare. De aici, actiunea in genul perspectivelor multiple se muta pe malul Bosforului, iar personajele pleca, rand pe rand, intr-o calatorie care le va reorienta definitiv viata. De sase personaje generos conturate, impulsive si idealiste, a avut nevoie Fatih Akin pentru a scrie aceasta splendida poveste a contrastelor culturale, a distantelor tot mai mari dintre destine si a deja repetatei reintoarceri in Turcia. Un motiv in plus pentru a vedea filmul este emotionanta rezonanta a coloanei sonore, unul din mijloacele predilecte pe care Akin le foloseste in comunicarea cu spectatorul. Filmul trebuia sa aiba premiera in acest week-end, dar a fost reprogramat la inceputul lunii iulie.