2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialDe la Bucuresti la New York, intr-o ora si un pic?

De la Bucuresti la New York, intr-o ora si un pic?

Deocamdata nu, un zbor subsonic intre cele doua orase dureaza vreo noua ore, dar daca va fi introdusa aviatia cu viteze hipersonice, vom zbura cu de pana la 8 ori viteza sunetului.

Testarea tehnologiei avionului hipersonic conceput de oameni de stiinta australieni si americani a mai facut un pas, zilele acestea, si rezultatele au fost promitatoare.

Testul a inceput in poligonul militar Woomera, din desertul sud-australian. Componentele de vehicul hipersonic testate au fost transportate in spatiu cu ajutorul unei rachete lansate din poligonul mentionat, dupa care avionul a re-intrat singur in atmosfera. Au fost verificate cu acest prilej sisteme de zbor si de control al misiunii care vor mai fi testate de-a lungul experimentelor viitoare, 9 la numar, conform planificarii.

Manevrarea avionului hipersonic in spatiu a fost realizata prin actionarea unor valve care regleaza debitul unui flux de azot. Aceeasi tehnica a fost folosita si pentru a pozitiona aparatul corect la reintrarea in atmosfera. S-au obtinut numeroase date noi de mare utilitate, iar testul a fost incununat de succes — a declarat Warren Snowdon, ministrul australian al Apararii, informeaza site-ul Physorg.

Aviatia hipersonica ar putea reprezenta o reala revolutie in domeniul transportului aerian. O revolutie care ar putea asigura, intr-un viitor nu prea indepartat, uriase beneficii economice si strategice. Zborurile intercontinentale ar putea dura mult mai putin, cu un consum de carburanti mult mai mic decat in prezent.

Cu un asemenea avion, un zbor pe ruta Sidney–Londra, de 17.000 km ar putea dura chiar si doua ore. Zborurile intracontinentale nu se preteaza acestei tehnologii, pentru ca cea mai mare parte a zborului se desfasoara in spatiu. Un viitor avion hipersonic de-abia ar ajunge in spatiu ca ar si trebui sa reintre in atmosfera, in vederea aterizarii pe un aeroport situat la doar cateva ore distanta, in conditiile tehnologiei subsonice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă