31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDe la 1 iulie, tigarile se vor scumpi cu 40 de bani

De la 1 iulie, tigarile se vor scumpi cu 40 de bani

Pretul de vanzare cu amanuntul al unui pachet de tigari va creste in medie cu 40 de bani (4.000 lei vechi), de la 1 iulie, cand acciza totala va fi majorata la 50 de euro/1.000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Economiei si Finantelor.

Finantele au stabilit ca acciza specifica va fi de 27,31 euro/1.000 de tigarete, la care se adauga o acciza ad valorem de 25% aplicata pretului de vanzare cu amanuntul. Acciza minima va creste cu 6 euro, la 45,5 euro/1.000 de tigarete (152,72 lei/1.000 de tigarete). Pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intra in vigoare la data de 1 iulie a fiecarui an, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu UE.

Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la 1.000 de tigari, astfel incat valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro. Ministerul Finantelor estimeaza ca majorarea accizei va aduce la bugetul general consolidat un plus de venituri de peste 500 milioane lei, in al doilea semestru.

 

Incepand cu 1 iulie 2008, pachetele de tigari comercializate in Romania vor avea inscriptionate o fotografie color si un text avertisment de genul "fumatul poate provoca o moarte lenta si dureroasa". Aceste tipuri de pachete exista deja in Belgia, Canada sau Singapore. Potrivit producatorilor interni, implementarea in Romania a acestor pictograme presupune costuri de cateva milioane de euro.

 

"Din 2008 luam in calcul o piata de 34,5 miliarde de tigarete. Şi asta din cauza migratiei populatiei active, a majorarii accizelor si a introducerii de la 1 iulie a pictogramelor", a precizat Gilda Lazar, corporate affairs in cadrul Japan Tabacoo International(JTI), unul dintre cei trei mari producatori de tigarete din Romania. Potrivit acesteia, majorarea accizelor va duce totodata insa la cresterea pietei din punct de vedere valoric. Cifra de afaceri din industria tutunului a fost anul trecut de 2,5 miliarde euro si se va majora in acest an in raport de cresterea preturilor si a accizelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă