Investitorii au revenit la bursa după temperarea temerilor privind posibila extindere a crizei europene a creditelor în alte state ale zonei euro în pofida acordului de finanţare externă pregătit de UE şi FMI pentru Irlanda. Indicii bursieri au inregistrat creşteri, cuprinse între 1,04% pe indicele BET-FI, care caracterizează evoluţia celor cinci SIF-uri, valoarea la închidere a acestuia fiind de 21.252 puncte indice, şi 2,83% pe indicele ROTX, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice de 10.551.
„Indicii BVB au reacţionat pe final de săptămână după o evoluţie puternic pozitivă pe bursa americană. Era şi timpul ca acest lucru să se întâmple, după o lungă perioadă de decorelare. Piaţa locală a rămas pe loc în timp ce bursele mature au consemnat evoluţii pozitive sau au scăzut în timp ce indicii pieţelor dezvoltate au stat pe loc, creându-se un decalaj important de randamente încă din luna septembrie”, explică analiştii de la Intercapital Invest.
În săptămâna trecută Impact (IMP) a consemnat o creştere de 13,30%, Romcarbon Buzău (ROCE) şi Apcarom (APC) înregistrând aprecieri de 9,52% şi respectiv s8,33%.
„Am avut un final de săptămână uşor mai animat la BVB, printr-o valoare a tranzacţiilor în creştere şi şedinţe de apreciere mai semnificative. Luna noiembrie a adus o volatilitate mai mare pe indici”, precizează aceiaşi analişti.
Alin Brendea, director de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, consideră că piaţa locală este influenţată în primul rând de faptul că sunt puţine companii listate şi că lichiditatea este redusă.
„Din păcate rolul principal al bursei, de a finanţa idei corecte şi profitabile de afaceri, nu a fost niciodată îndeplinit. Acest lucru este determinat atât de emitenţi, care nu au simţit în bursă o alternativă confortabilă de finanţare, cât şi de investitorii români, atraşi în principal de volatilitatea unei pieţe bursiere şi mai puţin de plus-valoarea pe care ea o poate adăuga în timp”, a declarat Brendea pentru Mediafax.
El spune că investitorii locali s-au axat mai mult pe speculaţii pentru a obţine randamente ridicate pe termen scurt.
„În acest context, trendurile au fost trasate de investitorii mari, aşa cum se întâmplă în definitiv pe orice bursă, însă fatalmente pe piaţa românească aceştia sunt străini, lipsind investitori instituţionali autohtoni dedicaţi pieţei interne sau măcar activi pe aceasta”, a afirmat brokerul.
Brendea crede că în ultimele şase luni imaginea României în plan economic a creat un baraj în faţa oricărei intenţii de investiţie semnificativă pe piata bursieră locală, chiar în contextul creşterilor înregistrate de bursele mature.
„Ca atare piaţa a rămas lipsită de motorul principal care oferea volatilitate. Speculatorii autohtoni au găsit astfel piaţa internă din ce în ce mai neatractivă. În plus cash-flow-ul negativ pe care mulţi dintre investitori îl au în ultimul an împreună cu o ofertă din ce în ce mai diversificată de tranzacţionare pe pieţele străine au determinat o şi mai slabă prezenţă a investitorilor autohtoni pe piaţă”, a adăugat brokerul.
La închiderea şedinţei de vineri au fost înregistrate în sistemul BVB rezultatele ofertei publice iniţiale derulată de societatea de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management în vederea listării fondului de investiţii închis iFond Gold.