O firmă italiană a depus, săptămâna trecută, cerere de executare silită a Primăriei Constanţa, pentru a recupera o sumă de 15 milioane de euro. Primăria a atacat cererea, iar soluţia se va da, spun avocaţii, în maximum două luni.
Încâlcita poveste a contractului dintre Primăria Constanţa şi Fin.Co.Ge.R.O. SPA Catalia Italia, sucursala România, începe în 1999. Atunci, Romeo Nunzio, împuternicitul cu puteri depline al italienilor, ajunge în Constanţa, fără intenţia de a investi aici. Nunzio povesteşte însă că l-a cunoscut pe primarul de atunci, Gheorghe Mihăieş. „M-a impresionat viziunea acestuia despre dezvoltarea Constanţei”, spune italianul. Ce vroia, de fapt, Mihăieş? Vroia dezvoltare urbană bazată pe construcţii cu deschidere la mare, în cele mai căutate zone din oraş, printre care Faleză Nord, strada Eminescu. Nunzio a mai spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că, încântată de proiecte, firma pe care o reprezintă a decis să se implice.
Contract cu… surprize
Peste un an, în 2000, se organiza o licitaţie internaţională pentru modernizarea zonei Faleză Nord, câştigată de Fin.Co.Ge.R.O. În contractul semnat de primarul de atunci, Gheorghe Mihăieş, se stipula clar că Primăria Constanţa era de acord să realizeze lucrările de infrastructură pentru întreaga zonă, iar italienii promiteau să construiască patru turnuri de 13 etaje, 126 de vile şi un parc. Mihăieş pierde alegerile, iar noul primar, Radu Mazăre, contestă în justiţie contractul. Din 2000 începe aşadar o întreagă serie de procese, care se termină în 2006, cu o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Soluţia dată: Primăria Constanţa e bună de plată. Urmează o serie de negocieri, fără rezultat. Italienii încep construcţia în 2008. Între timp, se realizează două expertize, iar instanţa stabileşte că Primăria e datoare 15 milioane de euro, în contul unor lucrări deja executate. „Săptămâna trecută am depus la Judecătoria Constanţa o cerere de executare silită a Primăriei. Primăria a atacat-o. Într-o lună sau două avem decizia”, a declarat Ionel Haşotti, avocatul român al italienilor. „Primăria Constanţa a fost condamnată să execute lucrările de infrastructură. Puteau să pună două-trei milioane de euro pe an şi nu mai era nevoie de gluma asta, nu avem ani”, a spus şi Romeo Nunzio, care susţine că a investit până acum 50 milioane de euro, dintr-un total de 120 milioane.
Mazăre: „Situaţia e cotoioasă”
„Situaţia e cotoiasă. Se poate ajunge la intrarea în faliment a Primăriei”, a declarat primarul Radu Mazăre, pentru România liberă. Acesta a precizat că de vină sunt fostul primar Mihăieş şi persoana responsabilă cu partea juridică, în speţă actualul prefect Claudiu Palaz. „Eu m-am judecat şapte ani, pentru că am considerat că e strâmb contractul, instanţa a zis că trebuie respectat. Trebuie să dau în total vreo 40 milioane de euro. Oraşul nu are banii ăştia iar ei vor putea bloca conturile”, a spus Radu Mazăre. Ionel Haşotti a confirmat că se poate ajunge la acest lucru. Prefectul Claudiu Palaz a declarat, în replică la acuzaţiile primarului, că pe vremea semnării contractului era un simplu consilier juridic în Primărie, alături de alte 12-13 persoane. „Este semnat şi de mine, dar totul se lucra în comun. Contractul e în regulă. Nu primăria trebuie să facă infrastructura, ci trebuie să scoată la licitaţie lucrările”, a declarat Palaz. „Vom continua procesele. Vom discuta cu reprezentanţii Guvernului. Vom cere daune”, a conchis Romeo Nunzio.