Tot mai mulţi americani de culoare aleg să părăsească New Yorkul şi nordul Americii în general şi să se stabilească în sud. Dacă în trecut, problemele rasiale aproape că i-au obligat pe aceştia să părăsească zona sudică a Statelor Unite, astăzi, mulţi dintre ei îşi doresc să se întoarcă, scrie cotidianul New York Times.
Această schimbare demografică este cauzată, în principal, de recesiunea economică.
Majoritatea tinerilor de culoare care au absolvit o universitate aleg să plecemai ales în Atlanta, şi asta datorită costurilor mult mai scăzute comparativ cu cele ale New York-ului. Migrarea a condus la deprecierea preţurilor locuinţelor care este deja în scădere.
Cea mai renumită migrare a oamenilor de culoare a avut loc în anii 1970 când aceştia au fugit din sud în marile oraşe din nord ca să scape de oprimare şi să se stabilizeze din punct de vedere financiar.
„Acum este mai puţin dificil să supravieţuieşti în sud decât în nord, spune Spencer Crew, profesor la Universitatea din Queens. În New York trebuie să te zbaţi mai mult. Oamenii de culoare se întorc acasă, îşi redescoperă rădăcinile.” Timp de mulţi ani, oamenii de culoare şi-au găsit în Queens locul în care să se refugieze şi în care să înceapă o nouă viaţă. Dar acum lucrurile s-au schimbat. Sudul este mult mai primitor decât New York-ul.
Găsirea unui loc de muncă nu este singurul factor care a contribuit la decizia lor. Migranţii mărturisesc că s-au săturat de acţiunile rasiste la care iau parte tot mai des în nord sau de conflictele tot mai numeroase pe care le au cu poliţiştii şi care nu se soluţionează. Acum ei susţin că nu îşi doresc să se întoarcă în New York nici chiar atunci când devin melancolici amintindu-şi de străzile magnificului oraş.
Danitta Ross în vârstă de 30 de ani s-a mutat în Atlanta în urmă cu patru ani. Firma la care era angajată ca agent imobiliar şi-a deschis o nouă filială în acest oraş ca răspuns al valului de migrări. Acum ea stă la dispoziţia oamenilor de culoare conducând un program care îi ajută pe aceştia să se stabilească mai uşor, să îşi găsească o locuinţă şi să se integreze în societate. Agentul imobiliar a mărturisit pentru New York Times că diferenţa financiară dntre New York şi Atlanta este enormă. Din economiile unui venit mediu o persoană îşi poate cumpăra în Atlanta o casă cu gradină şi garaj dar în New York cu aceeaşi sumă poate achiziţiona o doar garsonieră, dar nu în centrul oraşului.