Capacitatea tibetanilor de a trăi pe “acoperişul lumii” se datorează ADN-ului lor special, spun cercetătorii americani. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Utah au descoperit în ADN-ul tibetanilor 10 gene care îi ajută pe aceştia să trăiască la altitudini la care alţi oameni nu ar supravieţui, relatează BBC, citat de ziare.com. Două dintre acestea se află în strânsă legătură cu hemoglobina, substanţa din sânge care transportă oxigen în organism.
Medicii spun că această descoperire, publicată în Science, ar putea duce la tratamente pentru formele severe de rău de altitudine sau alte afecţiuni. Răul de altitudine este numele dat efectelor secundare cauzate de încercarea organismului de a face faţă lipsei de oxigen de la mare înălţime. Acesta poate duce la complicaţii la nivelul creierului şi plămânilor, care pot apărea chiar şi în cazul celor mai antrenaţi dintre căţărători.
Cei care locuiesc însă la astfel de altitudini par imuni la aceste probleme, graţie miilor de ani de selecţie genetică. Tibetanii au gene evoluate pe care alte persoane, care locuiesc de asemenea la altitudine, cum ar fi cei din Anzi, nu le au. În cadrul studiului, cercetătorii au comparat mostre de ADN din probe de sânge provenite de la 75 de oameni care locuiesc la o altitudine de 4.500 de metri cu cele provenind de la chinezi şi japonezi din zone de şes. Aşa au ieşit la iveală cele 10 gene prezente în cazul tibetanilor.