Circa 95% din turiștii care vin pe litoralul românesc sunt români. Vremurile când germanii, polonezii și nordicii invadau stațiunile de aici sunt demult apuse. În ciuda eforturilor depuse în ultimii ani, nu s-a schimbat mare lucru.
Explicațiile sunt multiple. Cele mai simple sunt legate de produsul pe care îl oferă litoralul românesc: hoteluri relativ scumpe, comparativ cu cele din țările vecine, servicii categoric mai slab calitative, atracții pe care nu știm să le punem în valoare. La toate acestea se adaugă o promovare ineficientă, spun reprezentanții hotelierilor.
„Nu știm să ne promovăm“
Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, a spus, cu ocazia Bursei de turism Litoral, că, în opinia sa, una dintre principalele probleme este că nu știm să ne promovăm.
„Nu ne putem promova la târgurile internaționale cu porți transilvănene din carton, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut, la Londra. Și mai cheltuim și o groază de bani pe astfel de participări. La Ministerul Turismului nu există promovare. Germanii, de exemplu, ne vor, noi nu îi vrem. Adică nu știm să le arătăm exact ce pot face la noi. Avem un atuu enorm acum, ținând cont de situația din regiune. Noi, hotelierii, avem planurile noastre de promovare, dar avem nevoie și de susținerea statului“, a precizat Bucovală.
Francezii se dau în vânt după sarmale
Bucovală a precizat că pentru litoral, în prezent, piețele-țintă de atragere de turiști sunt Franța, Germania, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia.
„Turiștii străini apreciază mult și mâncarea românească. La mine, în hotel, la all-inclusive, servesc ardei umpluți, sarmale, mici, nu mă fandosesc cu paste. Avem și câte ceva din meniurile internaționale, desigur. Ți-e mai mare dragul să vezi franțuzoaicele cum mănâncă sărmăluțele noastre. Și micii. Avem însă nevoie de autorități, măcar să ne lase pe noi să facem investiții în acele baze de tratament care aduceau, înainte de 1990 mulți turiști în România, iar acum sunt în paragină. Ar trebui să luăm ceea ce a fost bun în comunism și să ducem mai departe cu viziunea noastră de acum, cu economia de piață“, a spus Bucovală.
În timp ce Constanța și stațiunile de pe litoralul românesc atrag câteva mii de turiști pe an, Barcelona a avut, în 2013, potrivit MasterCard Global Destination, 8,41 milioane turiști străini, care au cheltuit 8,9 miliarde dolari.
Opinie contrară
De o altă părere este președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, care afirmă că promovarea externă a ajutat. Cu ajutorul taxei de promovare pentru Mamaia, asociația a strâns circa 250.000 de euro, de la agenți economici, dar și de la persoanele fizice care dețin locuințe în Mamaia, iar cu o parte din bani membrii asociației au zburat la cele mai importante târguri din Europa, printre care și Londra și Berlin.
Tot Corina Martin spune că s-au introdus curse regulate spre Istanbul și Londra, de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, dar încă nu știm numărul de turiști străini care au venit pe litoral folosind aceste curse, care sunt folosite mai mult de românii care vor să plece peste hotare. Există însă și un succes: anul acesta, 4.000 de turişti israelieni au sosit în Mamaia și Eforie, cu două chartere săptămânale. De anul viitor, numărul zborurilor ar putea fi de trei pe săptămână.