Reprezentantul Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, Guillermo Tolosa, spune că una dintre problemele mari ale țării noastre este infrastructura precară și de aceea statul trebuie să dea drum la cheltuielile de investiții.
Tolosa susține că lipsa prioritizării proiectelor și nu a banilor au adus țara noastră în situația de a construi o autostradă în 10 ani. “Problema cea mare este că nu există o strategie și o prioritizare a proiectelor. De asemenea, finanțarea trebuie asigurată până la finalizarea proiectului. Însă, să spunem clar că, nu din lipsa banilor nu s-au construit autostrăzi în România”, a declarat Tolosa la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, organizată la Banca Națională a României (BNR). În opinia reprezentantului FMI, percepția investitorilor care văd în România o țară riscantă pentru a face afaceri, este nefondată.
"Pe de altă parte, România este un loc unde este bine să faci afaceri, dar aici apar câteva probleme, cum ar fi arieratele. Ele ar putea părea o chestiune tehnică, anumite întârzieri la plată. România a progresat foarte mult, dar încă există o poveste cu un investitor sau un contractor străin care nu a fost plătit, chiar şi după o hotărâre judecătorească. Aceste poveşti sunt ceva izolat, reprezintă o problemă măruntă, nu afectează toate contractele de investiţii, dar informaţiile se răspândesc rapid şi ajută să se formeze această imagine – dacă te duci în România, nu-ţi iei banii înapoi. Şi de ce să te duci să investeşti resurse într-o ţară dacă nu-ţi iei banii înapoi? Deci impactul financiar este mic, dacă vorbim de plata arieratelor, dar impactul la nivelul percepţiei este imens", a spus Tolosa.
Și nu în ultimul rând, reprezentantul instituției financiare internaționale a vorbit despre evaziunea fiscală și despre slaba colectare a taxelor și impozitelor ca o frână în calea creșterii economice a țării. "România trebuie să se gândească cum să atragă investiţii, capital şi tehnologii. Stimularea consumului pe termen scurt nu este o scurtătură către prosperitate. În acest moment, credem că aceasta trebuie să fie prioritatea Guvernului. Trebuie să se ia nişte măsuri de compensare a reducerii TVA, altfel măsurile ar putea fi compromise", a adăugat Tolosa.
Vom încheia un nou acord?
FMI nu a primit încă o solicitare din partea României pentru încheierea unui nou acord, dar dacă se va primi o astfel de solicitare, cererea va fi analizată, urmând ca noua înțelegere să fie însă diferită de celelalte de până acum, a arătat Guillermo Tolosa. Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde euro, are un caracter preventiv şi expiră la finalul lunii septembrie, însă fără succes, deoarece Executivul nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate. Tolosa a precizat că Executivul a achitat integral împrumutul contractat de la FMI, iar BNR mai are de plătit trei rate, ultima fiind programată în ianuarie.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, că țara noastră şi-a achitat datoria faţă de FMI şi că nu mai are nevoie de niciun ban de la instituţiile financiare internaţionale, însă consideră că un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană ar fi un lucru bun "într-o perioadă frământată pentru regiune şi Europa". Anterior, și Daniel Dăianu, membru în CA al BNR, a afirmat că este necesar un nou acord cu FMI deoarece „este nevoie de o verificare a construcţiilor noastre”.