4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce este compania Sony pe lista neagră a hackerilor

De ce este compania Sony pe lista neagră a hackerilor

Dacă în şcoala generală eraţi mic, slab, purtaţi ochelari şi vă plăcea cartea, cel mai posibil eraţi o ţintă pentru derbedeii din curte. Cu banii de mâncare furaţi, cu o lentilă lipsă la ochelari şi cu un ochi vânăt vă ştergeaţi lacrimile şi juraţi răzbunare: „nu o să mai copiaţi vreodată de la mine!”.

Putem presupune că aşa se simte şi compania Sony căci, de ceva timp, nişte hackeri supăraţi îi tot sparg serverele şi îi fură informaţii confidenţiale din bazele de date. Dar ce au făcut japonezii de i-au supărat aşa de tare pe bătăuşii informatici?

Compania Sony este foarte cunoscută pentru tehnicile agresive prin care îşi protejează proprietăţile intelectuale, fiind unul dintre posibilele motive pentru care este atacată constant de hackeri, potrivit site-ului PC World.

Gene Spafford, un expert în securitatea IT de la Universitatea Purdue, a explicat că decizia Sony de a interzice accesul în reţeaua sa ultilizatorilor care şi-au modificat consolele Playstation, faptul că au  instalat programe de tip rootkit pentru a controla copierea CD-urilor sau procesele intentate împotriva hackerilor George Hotz şi Jammie Thomas, au adus compania în vizorul comunităţii de hackeri.

Hotz, un hacker cunoscut pentru deblocarea iPhone-ului, i-a enervat pe cei de la Sony când şi-a deschis un blog în care scria despre progresul făcut în încercarea de a „sparge” consola Plasystation 3, un sistem considerat, până atunci, sigur. Thomas a fost prins la mijlocul unui scandal de piraterie, fiind acuzat de industria muzicală că ar fi urcat melodii copiate pe site-ul Kazaa, destinat schimbului de fişiere.

„Imaginea pe care Sony şi-a făcut-o în urma acestor acţiuni este cea a unei corporaţii lacome, lipsită de suflet” , crede Gene Spafford. „Astfel, nu este surprinzător că a devenit ţinta hackerilor”.

Tocilarul plin de bani care nu a vrut să-şi împartă tema şi-a luat-o în freză după care s-a plâns autorităţilor. Un bătăuş pârât este un bătăuş nervos…

Aşadar, a sosit vremea răzbunării. Un atac cu daune enorme pentru Sony a avut un efect devastator asupra imaginii companiei. O grupare de hackeri a reuşit să compromită milioane de conturi ale utilizatorilor Playstation Network şi nu numai. După ce vestea că Sony nu se poate apăra atât de bine împotriva atacurilor virtuale, rechinii informatici au simţit gustul sângelui în oceanul tehnologic.

Aşadar, Sony s-a văzut încolţită de hackeri care şi-au făcut singuri dreptate, cum ştiau ei mai bine: site-uri de phishing care rulau pe serverele thailandeze şi baze de date care conţineau parole necriptate sparte de către gruparea LulzSec. 

Numai anul acesta, cei de la Sony „şi-au luat-o” de cinci ori:

17 aprilie – Reţeaua PlayStation a fost spartă, hackerii căpătând acces la informaţiile personale a peste 77 de milioane de utilizatori. Pe 2 mai, Sony a recunoscut că au fost furate peste 12.000 de numere de carduri de credit în timpul atacului.

19-20 mai – Hackerii au furat credite virtuale în valoare de peste 1.200 $ de la So-Net, o subsidiară a Sony. Este descoperit un site de phishing pe serverul Sony din Thailanda.

23 mai –  Serverul Sony BMG din Grecia este spart şi sunt furate informaţii ale utilizatorilor.

24 mai – Sony confirmă că hackerii au furat peste 2.000 de compilaţii muzicale de pe site-ul canadian.

2 iunie – Gruparea de hackeri LulzSecurity au atacat site-ul sonypictures.com, obţinând acces la parole necriptate, precum şi nume, adrese şi date de naştere ale clienţilor Sony.

Expertul în securitate IT Gregory Evans, fost hacker, a declarat că Sony ar trebui să angajeze foşti hackeri în loc de manageri IT pentru a-şi rezolva problemele de securitate. „Oricine poate configura un firewall, dar asta nu înseamnă că oricine poate fi considerat un expert în securitate”, a spus acesta. 

Cele mai citite

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă