12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce are căutare în Germania fânul din Ardeal

De ce are căutare în Germania fânul din Ardeal

Numărul producătorilor care au obţinut certificatul eco în ultimii trei ani s-a triplat în Transilvania. Fermierii mizează pe preţul mai mare al acestor produse.

Viaţa în satele transilvănene s-a schimbat tot mai mult în ultimii ani. Adaptându-se cerinţelor pieţei, fermierii s-au orientat către produsele de nişă. Astfel, numărul producătorilor agricoli din Transilvania care au obţinut certificatul eco în ultimii trei ani s-a triplat, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj, Grigore Onaciu. Fermierii au obţinut atestate de producători bio şi ecolo-gici în domenii precum fabricarea de mezeluri, de brânzeturi, de produse alcoolice, dar şi în producţia de miere ori de legume. Specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj spun că fermierii din Transilvania obţin uşor statutul de producători ecologici deoarece, din cauza sărăciei, tot mai mulţi dintre ei au renunţat la insecticide, pesticide ori îngrăşăminte chimice. Fermierii eco pot fi întâlniţi la tot pasul în Tran-silvania. „ Există ferme eco de melci, de păsări, de vaci, dar şi o fermă de lângă Sighişoara care produce fân ecologic pentru o herghelie cu cai de rasă din Germania”, a spus Grigore Onaciu. În judeţul Cluj, agricultura ecologică este practicată pe câteva sute de hectare, conform şefului Direcţiei pentru Agricultură.

Ce dificultăţi întâmpină producătorii

Ioan Sâmpetrean are în curs de certificare o mică fermă în localitatea Sâcraiul Almaşului. Bărbatul, care face demersuri pentru obţinerea certificatului de producător eco, mărturiseşte că „drumul” este destul de greu din cauza cerinţelor birocratice. Potrivit acestuia, certificarea este obţinută doar după doi ani, timp în care un producător risipeşte mulţi bani şi timp pentru aprobări şi testele necesare. „Noi producem trandafiri şi legume. Ne confruntăm cu o lipsă a forţei de muncă, inclusiv pentru munci necalificate în agricultură. O altă problemă e piaţa de desfacere (…). Producătorii nu găsesc pe piaţă seminţe ecologice şi nici soluţii aprobate pentru combaterea dăunătorilor. În acelaşi timp, producătorii autohtoni nu beneficiază de nici un sprijin, ba, chiar mai mult, sunt încurajaţi importatorii”, spune Sâmpetrean. Preţurile legumelor ecologice de la ferma sa nu sunt pentru orice buzunar. Un kilogram de roşii pleacă din fermă cu preţul 6,88 lei (cu TVA inclus).

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă