4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialDe ce a plecat Google din Kazahstan

De ce a plecat Google din Kazahstan

Google a refuzat să-şi mute serverele în Kazahstan şi a părăsit Kaznet, reţeaua kazahă de internet, a anunţat pe blogul său oficial reprezentantul companiei.

Google nu respectă ordinul ministerului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale din Kazahstan de a plasa serverul în ţară, pe domeniul Kaznet. Google a luat această decizie precizând că autorităţile doresc să controleze fluxul de informaţii şi să aibă acces la datele personale ale utilizatorilor. Acum vizititatorii google.kz vor fi redirecţionaţi către google.com în limba kazaha. “Acum o lună, centrul kazah de informaţie ne-a înştiinţat de ordinul ministerului, conform căruia toate domeniile .kz trebuie mutate pe un server care se află fizic în ţară, dar nu a motivat clar această decizie “, a anunţat vicepreşedintele Google-Rusia, Bill Caran.

“Acest lucru înseamnă că Google va fi nevoit să redirecţioneze toate căutările de pe google.kz pe serverele aflate în Kazahstan.”, a mai precizat Bill Caran.

Din acest motiv, Google a hotărât să trimită utilizatorii săi pe www.google.com în limba kazahă “Din păcate acest lucru va duce la o reducere a calităţii de căutare şi va mări timpul de aşteptare, din moment ce rezultatele nu se vor mai prelucra în conformitate cu caracteristicile locale”, a spus el.

“Suntem puşi într-o situaţie dificilă: această îngrădire pe Internet cauzează anumite probleme legate de eficenţa prelucrării informaţiilor, dar şi a protejării datelor personale. Dacă am fi fost nevoiţi să lucrăm cu google.kz doar pe serverele naţionale am fi fragmentat Internetul şi nu am fi avut control total asupra procesului informaţional”, a explicat reprezentantul Google.

Bill Caran le solicită autorităţilor, guvernului şi celorlalte părţi interesate să-şi unească eforturile în dezvoltarea internetului gratuit, promovarea unei economii locale şi inovării la nivel mondial. Google a avut probleme similare de cenzură şi control guvernamental şi in Egipt în timpul revoltei arabe. Kazahstan însă este o republică democrată independentă care a fost sub ocupaţie rusă până acum douazeci de ani. Preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev este la conducere din 1989, deşi Constituţia ţării nu-i permite mai multe mandate. În aprilie 2011 el a recâştigat alegerile şi Parlamentul i-a acordat mandatul pe viaţă.

Între timp, accesul la blogul lui Bill Caran a fost restricţionat, însemnarea lui poate fi văzută doar prin utilizarea unor “oglinzi” de către specialiştii in IT.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă