10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a dispărut Kim Jong-un?

De ce a dispărut Kim Jong-un?

 

După trei săptămâni de absenţă publică a preşedintelui nord-coreean, care a iscat numeroase semne de întrebare, pentru prima oară, autorităţile nord-coreene care au făcut referiri la sănătatea liderului lor şi au admis că acesta „suferă de un disconfort fizic”, chiar dacă nu au confirmat zvonurile potrivit cărora el ar avea gută. Media de stat a oferit un scurt comunicat asupra stării de sănătate a lui Kim Jong-un, după ce acesta a absentat, pentru prima oară de la preluarea puterii, de la o sesiune a Adunării Populare Supreme, unde în mod normal liderii îşi fac apariţia.

Într-un documentar difuzat de televiziunea centrală din Coreea de Nord, Kim Jong-un, care nu a mai fost văzut în public în ultimele săptămâni, a fost arătat şchiopătând în timpul unei vizite la o uzină din Nampo, în apropiere de Phenian, luna trecută. Canalul tv, un canal-cheie de propagandă al guvernului, a menţionat dificultatea fizică a lui Kim Jong-un în cadrul a ceea ce el numeşte devotamentul faţă de popor. Media total controlată a Coreii de Nord nu a menţionat niciodată condiţiile de sănătate ale bunicului şi tatălui lui Kim Jong-un, care au domnit înaintea lui şi au suferit de diverse maladii, ca diabetul.

Ultima apariţie a lui Kim a fost 3 septembrie, când, acompaniat de soţia sa, Ri Sol-ju, a fost prezentat aşezat în primele rânduri la un concert al grupului nord-coreean Moranbong. Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând o sursă familiară afacerilor din Nord, arată că Kim ar suferi de diabet şi hipertensiune arterială. Kim il-sung, bunicul său şi fondator al Coreii de Nord, şi tatăl său, Kim Jong-il, au suferit, de asemenea, de gută, la fel şi fratele său mai mare, Kim Jong-nam. Sursa citată de Yonhap a precizat că o echipă medicală nord-coreeană care a vizitat Germania şi Elveţia, unde se presupune că a studiat Kim Jong-un, s-a consultat cu colegii în legătură cu problemele sale de sănătate.

Kim Jong-un, considerat a avea 30 sau 31 de ani, deşi guvernul său nu i-a dezvăluit niciodată vârsta, şi-a asumat conducerea partidului unic şi a ţării după ce tatăl său a decedat în urma unei insuficienţe cardiace în 2011. Sănătatea sa a devenit subiect de speculaţii printre analiştii externi în iulie, după ce a fost văzut şchiopătând în imaginile difuzate de televiziunea nord-coreeană. Joia trecută, Kim nu a asistat la reuniunea în cadrul căreia unii din colaboratorii săi apropiaţi au fost numiţi în influenta Comisie pentru Apărare Naţională, fiind prima oară de la preluarea puterii când Kim, membru al Adunării, a lipsit de la o sesiune parlamentară. Nu este rar pentru conducătorii de la Phenian să dispară din public timp de săptămâni, dar totul este menţinut în cel mai mare secret. Astfel, funcţionarii conducerii superioare au reuşit să păstreze secret decesul tatălui lui Kim
Jong-un în 2011 până ce media nord-coreeană l-a anunţat două zile mai târziu. O absenţă prelungită a unui înalt oficial nord-coreean atrage în mod normal atenţia analiştilor externi, care caută semnele vreunei epurări politice şi alte probleme în sânul conducerii comuniste, izolată de comunitatea internaţională. Parc Soo-jin, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Unificare Naţională din Coreea de Sud, a declarat că guvernul nu poate comenta despre sănătatea lui Kim Jong-un, dar urmăreşte situaţia îndeaproape. Dar Daniel Pinkston, director adjunct pentru programe în Asia de Nord-Est la International Crisis Group, crede că cei mai fideli susţinători ai lui Kim caută să fie „simpatici” şi îi doresc însănătoşire rapidă. Însă, dacă starea lui de sănătate se dovedeşte gravă, situaţia ar putea declanşa o instabilitate în ţară.

Tensiuni la Tokyo

Speranţele unei rezolvări iminente pentru răpirile de către Coreea de Nord de cetăţeni japonezi în timpul Războiului Rece s-au spulberat după ce Phenianul nu a reuşit să ofere raportul promis asupra primei sale anchete privind persoanele dispărute între 1970 şi 1980. Deşi acceptaseră să redeschidă ancheta şi să transmită Japoniei concluziile la finele acestei luni, autorităţile nord-coreene au anunţat că ancheta ar putea dura un an, provocând iritare la Tokyo.

Stabilirea locului unde o duzină de cetăţeni niponi au fost răpiţi în anii 1970 şi '80 şi aduşi în Coreea de Nord pentru ca agenţii comunişti să înveţe limba şi obiceiurile japonezilor este un subiect foarte sensibil în Japonia. Cinci dintre cele 17 persoane dispărute ce figurează pe lista oficială alcătuită de Tokyo au fost autorizate să revină acasă cu familiile în 2002, dar Japonia refuză să creadă declaraţiile nord-coreene potrivit cărora ar fi răpit doar 13 persoane, iar alte opt au decedat. Japonia cere explicaţii pentru întârzierea concluziilor anchetei, în timp ce responsabili din ambele ţări se întâlnesc luni la Shenyang, în China. Politicieni niponi consideră că, întârziind raportul, Coreea de Nord caută să îl folosească drept carte diplomatică pentru obţinerea de noi concesii din partea Japoniei, ştiind că nu poate răspunde aşteptărilor ridicate ale Tokyo-ului. În contextul întreruperii negocierilor multipartite asupra programului nuclear al Coreii de Nord şi introducerii de sancţiuni severe de către ONU după testele Phenianului cu rachete nucleare, premierul nipon, Shinzo Abe, a întărit măsurile punitive ale ţării sale faţă de regimul nord-coreean, dar Phenianul trebuie să răspundă aşteptărilor legate de explicaţii privind răpirile.  

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă