Dupa deliberari indelungate, dupa ore intregi de asteptare pentru sindicalisti, magistratii de la Judecatoria sectorului 6 au dat decizia in cazul grevei generale de la “Metrorex”: protestul este ilegal si activitatea trebuie reluata imediat. Din acest moment, garniturile de metrou vor trebui sa circule conform programului normal. Chiar daca sindicalistii nu se asteptau la o astfel de sentinta, acestia au anuntat ca vor respecta decizia instantei. Ioan Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, a declarat ca “in continuare, conflictul de munca ramane deschis, dar se va da curs hotararii judecatorilor de intrerupere a grevei generale”.
Ieri, in timp ce liderii sindicalisti asteptau decizia instantei privind legalitatea grevei, angajatii au continuat protestul nepunand in circulatie garniturile de metrou. Pentru prevenirea incidentelor, la intrarea in statii au fost amplasate efective suplimentare de jandarmi. Din loc in loc erau postate afise care avizau calatorii in legatura cu greva generala.
Opinii impartite
Pe durata grevei, la nici una din statiile de metrou nu s-au semnalat incidente intre calatori si salariatii protestatari. Opiniile privind oportunitatea grevei sunt impartite:
– Sorin Florescu, pensionar, 67 ani: “Trebuia sa ma deplasez la spital pentru analize si singurul mijloc de transport comod era metroul. Acum trebuie sa ma inghesui in autobuz. Am asteptat 25 de minute ca sa ma pot urca, este foarte aglomerat. Insa cred ca si angajatii de la metrou au probleme cu banii, la fel ca si pensionarii. Poate au dreptate, nu stiu ce sa zic…”
– Radu Nigescu, 45 ani, contabil: “Sunt nevoit sa plec spre serviciu mai devreme cu circa 30-40 de minute ca sa nu intarzii. Fiecare are problemele lui, dar nu inteleg de ce trebuie sa fiu eu afectat. Am platit un abonament lunar pe care nu l-am utilizat doua zile. Sper sa se prelungeasca valabilitatea lui sau sa mi se plateasca o despagubire.”
– Marcu Gheorghe, 37 ani, lucrator comercial: “Autoritatile locale trebuiau sa fie pregatite. Nu m-am putut urca in tramvai timp de 20 de minute din cauza aglomeratiei. Si eu sunt nemultumit de salariu, dar nu am cum sa protestez. Cred ca trebuie gasita o solutie, mii de oameni au probleme din cauza intreruperii circulatiei metroului.”
Sindicalistii cred ca exista resurse suficiente, separate de buget, care ar putea rezolva majorarile salariale cerute. In schimb, administratia si conducerea MTCT afirma ca nu se poate discuta inca, atat timp cat nu este definitivat bugetul pe anul 2006. Zilnic, metroul este utilizat de circa 600 mii calatori. Din cauza grevei, tot zilnic, aproximativ 400 mii de calatori nu pot utiliza acest mijloc de transport. Dupa '90, la “Metrorex” au avut loc 6 greve generale, ultimele avand loc in anii 1996 si 1999. Ultima majorare salariala, de 17%, a fost acordata anul trecut, prin Contractul Colectiv de Munca.