23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeSpecialDatorii de 175 de miliarde, "clocite" de gainile lui Marin State

Datorii de 175 de miliarde, “clocite” de gainile lui Marin State

Controversatul om de afaceri Marin State si-a facut un obicei in a determina falimentul unor societati cu obiect de activitate in domeniul cresterii pasarilor si a industrializarii carnii de pasare. Dupa ce, in 2002, Tribunalul Alba a aprobat declansarea procedurii de faliment la SC “Avicola Alba” SA Santimbru, in ianuarie 2006, instanta similara din Deva a decis intrarea in faliment a societatii “Avicola Deva” SA Mintia. Daca la prima firma, State a detinut pachetul majoritar de actiuni in perioada mai-octombrie 2000, la societatea din municipiul resedinta a judetului Hunedoara este si in prezent cel mai important actionar.

“Avicola Deva” – datorii de 150 de miliarde lei

Candva una dintre cele mai importante societati de crestere a pasarilor din Transilvania – “Avicola Deva” SA – a ajuns in faliment. Judecatorul sindic Nicolae Durbaca, de la Tribunalul Deva, a decis, la mijlocul lunii ianuarie 2006, declansarea procedurii prevazuta de Legea 64/1995 in cadrul societatii cu sediul in localitatea Mintia, de langa Deva.
Firma se afla deja de aproximativ o jumatate de an in reorganizare judiciara, insa ca urmare a esecului acestei proceduri, instanta a decis declansarea falimentului. “Avicola Deva” SA are in prezent datorii ce se apropie de 150 de miliarde lei vechi. De asemenea, pierderile inregistrate in ultimii doi ani sunt importante, depasind 5 miliarde lei.
Sfarsitul firmei a fost grabit si de criza declansata prin descoperirea focarelor de gripa aviara la pasari in sud-estul tarii, dar si de imposibilitatea societatii de a se adapta la cerintele de mediu din Uniunea Europeana. In conditiile aderarii Romaniei la UE in 1 ianuarie 2007, “Avicola Deva” SA ar fi trebuit sa deruleze investitii foarte mari in rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta. Este vorba, in primul rand, de o statie de tratare a reziduurilor eliminate de la fabrica de crestere a pasarilor.
Actionarul majoritar al societatii este controversatul om de afaceri Marin State, care detine 74 la suta din pachetul de actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de AVAS (20,44 la suta) si mai multe persoane fizice. Conform deciziei judecatorului sindic, termenul-limita pentru inregistrarea creantelor asupra averii debitorului este data de 22 februarie 2006. Lichidatorul care va administra procesul de faliment este SC “Heral Consulting” SRL Orastie.
“Avicola Deva” SA este a doua societate cu acelasi obiect de activitate care a trecut prin “mana” afaceristului Marin State si care a ajuns in faliment. Prima este SC “Avicola Alba” SA Santimbru, care a lasat in urma datorii de peste 60 de miliarde lei, suma care nu va mai putea fi recuperata niciodata in intregime de creditori.

“Avicola Alba” – faliment si teapa de 26 de miliarde

Din patrimoniul acestei firme, in valoare initiala de 38,6 miliarde lei, au mai ramas foarte putine active, a caror vanzare nu va umple nici pe departe golurile lasate in bugetele creditorilor. Datoria de peste 60 de miliarde are la baza o teapa de 26 miliarde lei, incasata de creditori de la un cetatean arab despre care nu se cunoaste in prezent absolut nimic.
In octombrie 2000, State, pe atunci actionar majoritar la “Avicola Alba”, a cesionat pachetul de 92,3 la suta din actiuni cetateanului arab Shafaa Jasim Sh. Kunbar. Dupa numai doua luni, in decembrie 2000, strainul a vandut firma omului de afaceri albaiulian Franti Itul, care detine SC “Itul” SRL. Valoarea contractului incheiat intre cei doi a fost de 17,5 miliarde lei, suma care ar fi trebuit achitata in rate pana in anul 2009.
Franti Itul a virat, insa, in contul irakianului 26 de miliarde lei imediat dupa incheierea contractului, motivul fiind necesitatea invocata de acesta din urma de a cumpara furaje pentru pasari. Dupa ce s-a vazut cu miliardele in cont, arabul a ridicat banii si s-a facut nevazut, el nefiind de gasit pana astazi.
Insusirea sumei de catre cetateanul strain este considerata in prezent principalul motiv pentru care societatea a ajuns in insolvabilitate. In lipsa arabului, administratorul judiciar a incercat sa obtina informatii de la fostul actionar majoritar, Marin State. Acesta a motivat ca nu are acces la documente, care s-ar afla la sediul firmei aflate in proprietatea SC “Itul” SRL.
In dosarul cauzei exista mai multe fotografii cu incaperi pline cu documente imprastiate apartinand SC “Avicola Alba” SA.

Cele mai citite

Un deținut din Penitenciarul Giurgiu a intrat în refuz de hrană

Deținutul Chitucea Lucian, privat de libertate începând cu data de 19 ianuarie 2023, a fost mutat de la Penitenciarul Rahova la cel din Giurgiu,...

Iohannis a promulgat legea! Neregulile în utilizarea fondurilor europene vor fi aspru sancționate

Potrivit comunicatului menționat, este vorba despre "decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2022 pentru modificarea și completarea...

Prognoza meteo pe o lună. Temperaturi neobișnuit de mari în octombrie. Când încep ploile

Prognoza meteo săptămâna 02-09 octombrieValorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul, dar cu o abatere...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies