0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialDarius Vâlcov poate părăsi ţara, deşi este sub control judiciar

Darius Vâlcov poate părăsi ţara, deşi este sub control judiciar

Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, precum şi fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie într-un dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), rămân sub control judiciar, dar nu mai au obligaţia de a nu părăsi ţara, conform deciziei luată de magistraţii acestei instanţe la termenul din 15 iunie, informează Agerpres

Potrivit soluţiei pronunţată de magistraţii ICCJ pe 15 iunie, Darius vâlcov, Minel Prina, Lucian Şuşală, Bogdan Timofte şi Cristian Tomescu rămân sub control judiciar, măsură al cărui conţinut este modificat faţă de termenele anterioare în sensul că persoanele inculpate nu mai au obligaţia de a părăsi ţara. În cazul lui Vâlcov a fost înlăturată şi interdicţia de a lua legătura cu Andra Bărbulescu, martor în dosar. 

„Menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Şuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian. Modifică conţinutul măsurii controlului judiciar în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Şuşala Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian, în sensul ca înlătură obligaţia de a nu părăsi ţara (…), iar în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan înlătură şi obligaţia de a nu comunica cu martora Bărbulescu Andra”, se arată în soluţia publicată pe portalul instanţei. 

Soluţia poate fi contestată în termen de 48 de ore. 

Un nou termen în dosar a fost anunţat pentru 7 septembrie, însă a fost stabilit şi un termen intermediar pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive în data de 2 august. 
Bădescu a fost judecat în acest dosar pentru abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

Iulian Bădescu a fost arestat preventiv la începutul lunii martie 2015, iar câteva zile mai târziu acesta a demisionat din funcţia de primar al Ploieştiului, dar şi din toate funcţiile pe care le deţinea în PSD, renunţând inclusiv la calitatea de membru al acestui partid. 

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două angajate ale Primăriei Ploieşti – secretarul municipiului, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alina Alexandru. 

Ancheta în acest dosar a vizat, iniţial, faptele de abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ea fiind ulterior extinsă de procurori şi pentru fapte care au fost comise de Iulian Bădescu în perioada în care acesta a fost senator, dar şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012. 

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ‘Lupii Galbeni 2012’ Ploieşti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare, şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. 

Potrivit DNA, prin faptele sale, Iulian Bădescu şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a încălcat dispoziţiile legii privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din legea privind finanţele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociaţia ‘Lupii Galbeni 2012’ obţinând un folos necuvenit având aceeaşi valoare. 

Totodată, Bădescu este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociaţii, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoţit echipa în cantonament. 

Reprezentantul în cauză este chiar finanţatorul Petrolului Ploieşti, Daniel Capră, care este şi denunţător în dosar. 

De asemenea, procurorii susţin că secretarul Primăriei Ploieşti, Oana Iacob, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că a avizat pentru legalitate hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ‘Lupii Galbeni 2012’ Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiilor legale. 

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea dată director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. 

Ulterior, aceasta a semnat şi documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploieşti Asociaţiei Comunitare, precum şi la obţinerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum. 

Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar şi de comiterea unor fapte penale comise în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008 – 2012. 

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar şi ulterior primar al Ploieştiului, a desfăşurat în mod repetat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv. 

”Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti. Cu prilejul aceleiaşi campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcţii de conducere în cadrul unei formaţiuni politice, filiala Prahova (n.r. PSD), a pretins şi primit de la un om de afaceri următoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători”, arată DNA. 

În schimbul acestor bunuri şi servicii, Bădescu i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrate de acesta din urmă lucrări de construcţii pe raza municipiului Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat. 

În acelaşi context şi în acelaşi scop, Iulian Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăţi în valoare de 7.432,56 lei. 

De asemenea, de la acelaşi om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, a pretins şi a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa deţinută de acesta din urmă în municipiul Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei. 

 

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă