32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialDan Voinea: Pentru 80% din victimele Revolutiei avem vinovatii

Dan Voinea: Pentru 80% din victimele Revolutiei avem vinovatii

Procurorul militar Dan Voinea sustine ca dosarele Revolutiei nu au putut fi finalizate pana acum din cauza presiunilor politice. "Nu au fost finalizate aceste dosare pentru ca a fost o imixtiune foarte puternica a factorului politic, care s-a manifestat permanent in cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 pana in prezent. Ma refer la faptul ca in timpul mandatului de presedinte al domnului Iliescu asemenea cercetari nu s-au facut, pentru ca in decembrie 1989 cei care au preluat puterea faceau parte din fosta administratie comunista a lui Ceausescu si nu aveau interes ca cei care au facut represiunea sa suporte si pedepsele pentru ceea ce au facut. Presiunea politica s-a manifestat tot timpul prin numirea sefilor unor institutii din Justitie, cum ar fi Ministerul Justitiei si Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze", a explicat Dan Voinea, la RFI.

Generalul in rezerva a declarat ca victimele de dupa 22 decembrie 1989 sunt pe constiinta puterii care tocmai se instalase. "Victimele de dupa 22 decembrie 1989 apartin grupului de putere care a venit atunci si care – fara necesitate militara – a continuat sa foloseasca armamentul de razboi impotriva revolutionarilor care ocupasera atunci principalele sedii ale administratiei comuniste", a spus Dan Voinea, citat de ziare.com. Totusi, Voinea are si o veste mai buna: dosarele Revolutiei sunt finalizate in proportie de 80%. "Dosarele sunt acum intr-o situatie de – eu pot sa aproximez asa – cam peste 80% sunt rezolvate. Ma refer la faptul ca pentru peste 80% dintre victime, noi avem motorul fizic, deci avem vinovatii", a mai spus Voinea.

El a precizat ca nu regreta participarea la procesul sotilor Ceausescu, deoarece nu fusese informat ca dupa proces acestia vor fi impuscati. "Nu regret participarea la procesul sotilor Ceausescu, deoarece cu mine si cu judecatorul nu a discutat nimeni ca sotii Ceausescu vor fi executati dupa proces, noi am mers acolo sa incepem procesul, de aia s-a intocmit si un rechizitoriu, desi nu aveam noi un dosar intocmit dupa toate regulile procedurale. Dar important era sa incepem acel proces.

Faptul ca s-a tinut de Craciun, aceasta decizie nu ne-a apartinut noua, dar vreau sa va spun ca in acele zile insangerate nu avea nimeni Craciun in Romania, nici nu stiam ce inseamna sarbatoarea de Craciun atunci. Decizia a fost luata la Ministerul Apararii de catre un grup din care faceau parte Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Stanculescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan, ei au luat aceasta decizie de care noi n-am stiut. Insa acest proces nu era posibil sa fie tinut in conditii normale pentru ca insemna ca la acest proces sa aducem acuze administratiei comuniste si crimelor lui Ceausescu, de care nu se facea vinovat numai Ceausescu.

Deci n-a existat niciun interes, asa cum n-a existat niciun interes pentru rezolvarea dosarelor victimelor in cei 20 de ani, asa nu exista interes nici pentru a se tine acel proces in conditii normale. Dar el a devenit o tinta, acest proces, pentru ca criticand acest proces din punct de vedere procedural de fapt se compatimesc cele doua personaje, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu, care sunt vinovate de regimul de trista amintire de care ne-am despartit in decembrie 1989", a conchis Dan Voinea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă