2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialDan Voinea a pierdut procesul cu Traian Băsescu

Dan Voinea a pierdut procesul cu Traian Băsescu

Decizia nu este definitivă, Voinea putând face recurs.

Pe 29 mai 2009, Dan Voinea a dat în judecată Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând judecătorilor să anuleze decretul semnat pe 25 mai 2009 de preşedintele Traian Băsescu, prin care a fost eliberat din funcţie, în vederea pensionării, potrivit Agerpres.

Anterior, pe 31 martie 2009, şeful statului a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului maior cu două stele Dan Voinea din Ministerul Apărării Naţionale.

Decizia şefului statului a fost luată, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, pe 12 martie 2009, cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de revocare a generalului maior magistrat Dan Voinea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a deficienţelor constatate de inspectorii în activitatea acestuia.

Revocarea lui Dan Voinea s-a făcut la solicitarea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, care a găsit nereguli în instrumentarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.
“Ştiţi cum se începea urmărirea penală în dosarele astea? Pe hârtii fără antet, scrise de mână, fără încadrare juridică, trecute nişte nume, 10-20 de nume, dintre care 10 sau 15 persoane decedate. (…) Deci, începeri de urmărire penală, scrise de mână, neînregistrate nicăieri. (…) Deşi era începută urmărirea penală pe o astfel de hârtie, persoanele erau audiate ca martori”, spunea la vremea respectivă Kovesi.

“În 19 ani nu s-a lămurit, din punct de vedere juridic, situaţia acestor dosare, nu s-a ajuns la o condamnare. Responsabilitatea nu cade doar pe umerii unui anumit procuror, ci pe umerii celor care în aceşti 19 ani au instrumentat dosarele, pe umerii şefilor care ne-au verificat, pe umerii celor care nu au avut curajul să-şi asume răspunderea unei soluţii, iar în ceea ce priveşte aceste dosare”, mai declara Kovesi.

După ce a fost revocat, Dan Voinea a încercat să reintre în magistratură ca procuror civil, însă CSM nu a fost de acord.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă