6.3 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022
AcasăSpecialDacian Cioloş reacționează după anunțarea rezultatelor la alegerile parlamentare. Premierul îi critică...

Dacian Cioloş reacționează după anunțarea rezultatelor la alegerile parlamentare. Premierul îi critică pe cei care nu au votat: Implicarea civică nu este un lux, ci un element esențial al democrației

Premierul Dacian Cioloş a postat, luni, pe Facebook, un mesaj în care mulţumeşte românilor care au votat duminică, dar îi critică pe cei care nu s-au lăsat convinși să se prezinte la secțiile de vot.

”Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit ieri la vot şi, indiferent de opţiunile politice, v-aţi câştigat legitimitatea de a monitoriza mandatul viitorului Parlament şi al următorului Guvern. Vă încurajez să vă păstraţi şi să vă dezvoltaţi spiritul civic, pentru ca democraţia noastră să continue să evolueze spre una activă şi participativă”, a scris Dacian Cioloş.

Șeful Guvernului recunoaște că ar fi preferat să mulţumească unui număr mai mare de români pentru faptul că au ieşit la vot.


Citește și opinii pe tema rezultatelor la alegerile parlamentare:

Iohannis poate refuza numirea unui condamnat penal în fruntea Guvernului | OPINIE

Reacție la cald. Nu mai dați vina pe tinerii indiferenți și pe pensionarii proști. PNL e cel care a readus PSD la guvernare | OPINIE

Horațiu Pepine explică de ce a pierdut PNL alegerile parlamentare | ANALIZĂ DW


”Însă şi absenteismul este o alegere şi este un semnal căruia, pentru a da substanţă democraţiei, trebuie să-i identificam resorturile. Regret că nu am reuşit să dăm încredere mai multor români că implicarea civică nu este un lux, ci un element esenţial al democraţiei”, consideră premierul.

Dacian Cioloș subliniază că respectă opţiunile alegătorilor şi îşi exprimă speranţa că societatea românească va fi nedivizată după alegerile parlamentare.


Citește și: Rezultate alegeri parlamentare 2016. Cifre oficiale BEC: PSD se menține la peste 45%, liberalii, sub 20%. Gorghiu și-a dat demisia din fruntea PNL. Cioloș, prima reacție după alegeri: PSD să crească salariul minim, cum a promis

Duminică seară, la închiderea urnelor, prezența la vot a fost de 7.212.022 de alegători. Astfel, la urnele de votare din România s-au prezentat 39,49 % dintre românii cu drept de vot, cel mai mare procent înregistrându-se în judeţele Olt, 47,16%, şi Teleorman,46,29%, în timp ce în Maramureş a fost cea mai mică prezenţă din ţară, de 31,62%.

PSD a obținut la Senat 45,50% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, la nivel național, iar la Camera Deputaților – 45,31%, după centralizarea datelor din 18.203 secții de votare, a anunțat, luni, reprezentantul BEC, Marian Muhuleț.

Din punctul de vedere al numărului de voturi obținute, pe următoarele locuri s-au situat PNL, USR și UDMR.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă