Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat marti ca va solicita conducerii partidului sa aprobe retragerea celor cinci europarlamentari din grupul Identitate-Traditie-Suveranitate, in urma declaratiilor denigratoare ale Alessandrei Musolini. Corneliu Vadim Tudor a precizat ca PRM nu poate face parte din aceeasi familie politica "cu o persoana care este profund dusmanoasa impotriva poporului roman", i-a reamintit parlamentarului italian Alessandra Mussolini ca "bunicul si unchiul Alessandrei Mussolini au contribuit decisiv la sfartecarea teritoriala a Romaniei in 1940" si ca ITS nu se putea constitui ca grup parlamentar fara aportul PRM.
Alessandra Mussolini este membra in conducerea grupului european Identitate, Traditie, Suveranitate, infiintat la inceputul lui 2007, dupa ce Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene. PRM a fost catalizatorul crearii acestui nou grup parlamentar european. Alessandra Mussolini a declarat, dupa crima de saptamana trecuta comisa la Roma de romanul de origine roma Nicolae Mailat, ca "romanii si-au facut din infractionalitate un mod de viata" si l-a "invitat" pe seful misiunii diplomatice romanesti din Italia "sa paraseasca" Peninsula, intrucat romanii sunt "indezirabili" acolo.
"In fata unei astfel de bestialitati nu putem raspunde cu initiative usoare. Ar trebui sa ii cerem imediat ambasadorului roman sa ne paraseasca tara si sa consideram orice roman un cetatean indezirabil", a spus Mussolini, citata de presa italiana si internationala.
Liderul ITS din Parlamentul European, Bruno Gollnisch, a declarat ca va reface grupul cu o alta componenta, daca eurodeputatii PRM se vor retrage, dar a subliniat ca Alessandra Mussolini nu e ostila romanilor. Gollnisch crede ca exista o neintelegere in privinta afirmatiilor Alessandrei Mussolini, care nu si-a exprimat opiniile fata de toti romanii din Italia, ci fata de infractorii "tigani" de origine romana, precum cel care a comis saptamana trecuta crima de la Roma.
Eurodeputatii de extrema-dreapta din Parlamentul European au incercat mereu sa se constituie intr-un grup politic, pentru a beneficia de timpi de dezbateri, dar si pentru a primi substantiale fonduri in Parlamentul European – cate 50.000 de euro anual pentru fiecare membru. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cei cinci membri ai PRM si unul al partidului Ataka din Bulgaria au ajutat la crearea acestui grup politic, aflat la limita cu numarul de membri, adica 20.
In cadrul Parlamentului European, membrii romani ai grupului ITS isi desfasoara activitatea in urmatoarele Comisii si Delegatii:
Eugen Mihaiescu, vicepresedinte al ITS, este membru al Comisiei pentru afaceri externe si al Delegatiei pentru relatiile cu statele din Golf, inclusiv Yemen. Totodata, este membru supleant in Subcomisia pentru securitate si aparare si in Delegatia la Adunarea Parlamentara Paritara ACP-UE.
Petre Popeanga, trezorierul ITS, este membru in Comisia pentru bugete si in Delegatia pentru relatiile cu Canada. El activeaza ca membru supleant in Comisia pentru control bugetar si in Delegatia la Comisia parlamentara mixta UE-Chile.
Danieala Buruiana-Aprodu este membra in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor si in Delegatia la Comisia parlamentara mixta UE-Chile. Este membru supleant in Delegatia pentru relatiile cu Belarus.
Viorica Moisuc este membra in Comisia pentru cultura si educatie si in Delegatia pentru relatiile cu Republica Populara Chineza. Membru supleant in Delegatia pentru relatiile cu statele din Golf, inclusiv Yemen.
La randul lui, Cristian Stanescu face parte din Comisia pentru afaceri economice si monetare si din Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova. Este membru supleant in Comisia pentru dezvoltare regionala si in Delegatia pentru relatiile cu tarile din Comunitatea Andina.
Singurul membru roman al ITS care nu este in acelasi timp si membru al PRM este Mircea Cosea. El isi desfasoara activitatea in cadrul Parlamentului European in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si in Delegatia pentru relatiile cu tarile din Maghreb si cu Uniunea Maghrebului Arab (inclusiv Libia). Este membru supleant in Delegatia pentru relatiile cu Republica Populara Chineza. Initial, Mircea Cosea a fost trimis de PNL in PE, pentru a face parte din ALDE, familia liberal-democratilor europeni. El insa a demisionat la 14 martie din ALDE, inscriindu-se in ITS in aceeasi zi.