27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDacă este găsit vinovat, Mubarak ar putea fi spânzurat

Dacă este găsit vinovat, Mubarak ar putea fi spânzurat

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestat în cadrul unei anchete asupra represiunii sângeroase a manifestanţilor, ar putea fi condamnat la o pedeapsă mergând până la spânzurare, dacă este găsit vinovat, potrivit Agerpres.

Hosni Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, au fost arestaţi miercuri pentru 15 zile, în cadrul anchetei judiciare asupra reprimării violente a revoltei din lunile ianuarie şi februarie, care s-a soldat cu 800 de morţi, potrivit surselor oficiale, şi a dus la căderea regimului.

Cotidianul guvernamental Al-Ahram l-a citat vineri pe preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Zakaria Chalach, care a spus că Mubarak ar putea fi executat dacă se dovedeşte că a provocat premeditat moartea manifestanţilor. El a adăugat că fostul ministru de interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli, el însuşi judecat pentru că a ordonat să se tragă în protestatari, a mărturisit că preşedintele i-a comandat să recurgă la forţă împotriva manifestanţilor.

‘Dacă se dovedeşte acest lucru, el (Mubarak) va primi aceeaşi pedeapsă ca şi persoana care a condus represiunea şi ar putea fi vorba despre execuţie în cazul în care se confirmă că manifestanţii paşnici au fost ucişi cu premeditare‘, a spus preşedintele Curţii de Apel din Cairo. ‘Dacă nu se dovedeşte premeditarea, va fi condamnat la închisoare pe viaţă’, a adăugat el.

Mubarak ar putea fi condamnat la 3-5 ani de închisoare dacă se aduc probe că represiunea ordonată de el s-a soldat cu rănirea manifestanţilor.  Ancheta va dura cel puţin şase luni, a informat televiziunea de stat, citând un oficial al Ministerului Public, iar procesul cel puţin un an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă