37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCurtea de Casaţie a Ucrainei amână din nou examinarea cazului Timoşenko, pentru...

Curtea de Casaţie a Ucrainei amână din nou examinarea cazului Timoşenko, pentru 16 august

Curtea ucraineană de Casaţie a amânat joi, a treia oară, pentru 16 august, examinarea recursului formulat de fostul premier Iulia Timoşenko împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, un caz criticat dur la nivel internaţional, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

„Şedinţa a fost amânată pentru 16 august la ora (locală) 10.00 (10.00, ora României)”, a anunţat Stanislav Mişcenko, preşedintele Curţii, potrivit unei jurnaliste AFP prezentă la Curtea de Casaţie de la Kiev.

Instanţa a dat astfel curs unei solicitări formulate de parchet, care a cerut amânarea audierilor şi în celelalte două rânduri, la jumătatea lui mai şi la sfârşitul lui iunie.

Unul dintre avocaţii lui Timoşenko, deputatul Serghei Vlasenko, a apreciat că această decizie de a amâna audierea din nou are ca scop împiedicarea examinării acestui caz de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg (în estul Franţei).

„Puterea (din Ucraina) tremură de frică şi face totul pentru a împiedica acest lucru”, a subliniat avocatul.

Înainte ca CEDO să poată examina cazul Timoşenko, este necesar să fie epuizate toate căile judiciare în ţară, inclusiv la Curtea de Casaţie.

Încarcerată din august 2011, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere, prin semnarea unui contract în domeniul gazelor cu Rusia, considerat dezavantajos pentru ţară, în perioada în care era şefa Guvernului.

Unul dintre liderii „revoluţiei portocalii” din Ucraina, în 2004, Timoşenko a denunţat întotdeauna acest proces drept o răzbunare personală a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, ales în 2010.

Cazul Timoşenko a provocat o gravă criză în relaţiile dintre Kiev şi Occident, care îl consideră motivat politic şi reclamă eliberarea opozantei.

Cele mai citite

Tendințe și Semnificații în 2024

În 2024, tendințele în materie de nume pentru bebeluși reflectă o combinație de tradiție și modernitate, cu accent pe unicitate și semnificație. Părinții...
Ultima oră
Pe aceeași temă