Curtea de Apel Oradea va solicita, prin adresa administrativa, SRI si DIICOT desecretizarea probelor din dosarul privind fuga lui Omar Hayssam, pentru ca acestea sa poata fi consultate de toate partile implicate si va inainta Ministerului Justitiei o noua adresa pentru localizarea sirianului.
La Curtea de Apel Oradea a avut loc, joi, un nou termen al procesului privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam, la care au fost prezenti cei doi frati ai acestuia si Tartoussi Mustafa, omul de afaceri acuzat ca l-ar fi ajutat pe sirian sa fuga din tara, transmite Mediafax.
In cadrul procesului, presedintele completului de judecata a anuntat ca va solicita SRI si DIICOT desecretizarea probelor de la dosar, in baza unei conventii europene, pentru a putea fi consultate de toate partile implicate.
"Nu am primit pana in acest moment acele certificate speciale care ne-ar fi putut da posibilitatea sa accedem la probele secrete din dosarul Hayssam. Nici noi, judecatorii, nici aparatorii inculpatilor. Din acest motiv, vom face o adresa institutiilor abilitate ca, in baza conventiilor europene privind accesul la justitie, probele sa fie accesibile tuturor partilor", a declarat judecatorul Traian Munteanu, presedintele completului care solutioneaza dosarul Hayssam.
Totodata, magistratul a anuntat ca Ministerul Justitiei a comunicat faptul ca Omar Hayssam nu a fost localizat sau arestat in Siria, fara sa precizeze daca acest lucru a fost aflat pe cai oficiale sau neoficiale.
Din acest motiv, judecatorul va face o noua adresa catre Ministerul Justitiei prin care va solicita atat localizarea lui Omar Hayssam in Siria, dar si dovada diligentelor facute de Ministerul Justitiei pentru aflarea informatiilor solicitate de instanta.
"Potrivit acordului de asistenta juridica existent intre Romania si Siria, Ministerul Justitiei trebuie sa se adreseze in mod direct Ministerului Justitiei sirian. Din adresa care ne-a fost comunicata nu reiese ca Ministerul Justitiei roman a facut aceste diligente in mod direct. Pentru a nu lasa loc echivocului, voi solicita sa ni se comunice dovada diligentelor facute de Ministerul Justitiei si sa nu ni se raspunda printr-o simpla adresa administrativa care nu demonstreaza ca demersurile solicitate s-au facut", a spus Munteanu.
Totodata, la termenul de joi, avocatul Ionel Hasotti, care il reprezinta pe Tartoussi Mustafa, a facut o noua cerere de revocare a interdictiei de a parasi tara pentru clientul sau, solicitand ca, in cazul in care acest lucru se va respinge, sa i se permita ridicarea interdictiei pentru 30 de zile, necesar pentru ca omul de afaceri sa viziteze sucursalele pe care le are in strainatate si pe copilul sau, care se afla la Londra.
Instanta urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de joi asupra acestei cereri.
Un nou termen in acest proces a fost fixat pentru 3 iunie, pentru a da timp pentru a se raspunde tuturor cererilor.
Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in luna mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.
La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.
Cercetarile efectuate in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material – in primul caz – si de ordin familial – in cel de-al doilea caz".
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecatorii respingand recursul promovat de avocatii sirianului, care cerusera rejudecarea procesului.
Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.
Dosarul acestui caz contine noua volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel ca mai multi magistrati ai Curtii de Apel Oradea, inclusiv cel care va prezida completul de judecata in cazul lui Omar Hayssam, au inceput demersurile pentru obtinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.