Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, că instituția trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, conform unui comunicat de presă al CCR.
Decizia a fost luată în data de 8 aprilie și este definitivă.
Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.
”Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului”, informează sursa citată.
În decizia CCR se arată că ”Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2015 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României”.
Procurorii anticorupție au cerut, miercuri, acte suplimentare de la Senat, în cazul lui Dan Șova. De asemenea, DNA a cerut acte suplimentare pentru toți aleșii cu probleme penale.
Citește și: DNA cere acte suplimentare de la Senat, în cazul lui Dan Șova
Este vorba despre două solicitări separate, venite la Senat de la DNA. Una se referă la cazul Dan Șova, pentru care parlamentarii au votat în 25 martie, și o alta care înglobează toate cererile de urmărire penală, reținere sau arestare preventivă, de anul acesta sau anul anul trecut, care au ajuns la Senat de la DNA.
Prima cerere adresată Senatului vine din partea Ministerului Public, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie şi este adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind datată 14 aprilie 2015.
Cererea a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului.
”În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Şova, nr), vă solicităm să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan-Coman, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul nr.122/P/2012”, se arată în prima cere a DNA emisă Senatului.
Dan Șova a scăpat de arest preventiv după ce parlamentarii au respins cererea DNA. Potrivit Comisiei de vot, au fost înregistrate 79 voturi pentru, 67 contra și 5 abțineri.