-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCursuri reluate la o parte din scolile galatene

Cursuri reluate la o parte din scolile galatene

Cele peste 1.000 de cadre didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au anuntat, marti, ca inceteaza greva generala si vor relua cursurile. Potrivit informatiilor furnizate de presedintele FSLI Galati, Mircea Petica, ai carui sindicalisti sunt concentrati in zona de nord a judetului, in jurul municipiului Tecuci, cadrele didactice au hotarat sistarea grevei, considerand ca daca vor continua protestul nu vor mai primi nimic din salariul pe luna noiembrie. FSLI Galati a inaintat o nota Inspectoratului Scolar Judetean Galati prin care a anuntat reluarea lucrului. Pe de alta parte, cei peste 5.500 de sindicalisti afiliati la Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) Galati au optat pentru continuarea grevei pe termen nelimitat. Potrivit informatiilor furnizate de presedintele SIP Galati, Valeriu Diculescu, cadrele didactice din acest sindicat se vor supune deciziei care va fi luata la nivel central dupa reuniunea birourilor executive ale celor patru centrale sindicale din invatamant.

Profesorii botosaneni risca sa nu-si primeasca salariile la timp

Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, a primit mai multe informatii neoficiale prin care banii de salarii pentru cadrele didactice vor fi insuficienti, in ciuda rectificarii bugetare promise luna aceasta de actualul guvern. Contac a declarat ca pentru invatamant judetul Botosani are sanse sa primeasca la rectificarea din noiembrie cel mult 11,7 miliarde de lei, fata de cel putin 90 de miliarde de lei cat ar fi necesari pentru acoperirea tuturor cheltuielilor salariale si materiale pana la sfarsitul anului.

Spargatorii de greva, fara majorari salariale

Spargatorii de greva ar trebui sa renunte de buna voie la orice drept pe care cadrele didactice il castiga la negociere cu Guvernul prin blocarea activitatii didactice. Afirmatia aceasta apartine liderului Ligii Sindicatelor din Invatamant Botosani, Gheorghe Constantinescu, care a afirmat ca organizatiile sindicale din majoritatea unitatilor de invatamant au confirmat continuarea grevei pe termen nelimitat pana la solutionarea revendicarilor din protocolul incheiat de federatiile din invatamant. Constantinescu a declarat ca profesorii care au ales sa continue cursurile in ciuda protestelor declansate de colegii lor ar trebui sa declare scris ca refuza totodata orice castig pe care protestatarii il obtin in urma negocierilor. “Sa dea o declaratie scrisa ca refuza orice castig care se obtine prin aceasta greva. Colegii nostri ii numesc spargatori de greva pe acestia pentru ca ei castiga si salariul pentru aceste zile, si celelalte drepturi”, spune Gheorghe Constantinescu, liderul LSI Botosani.

Membrii SIP Botosani vor tichete de masa

De partea cealalta, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar si-a anuntat la randul sau intentia de a continua si in aceasta saptamana actiunile de protest demarate la inceputul saptamanii trecute. Liderul SIP Botosani, Maria Tipirigan, a declarat ca pana acum organizatiile din aproximativ 50 de scoli din judet au confirmat continuarea grevei generale in invatamant pe termen nelimitat. In cazul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, o parte din liderii sindicali au preferat sa sisteze pentru o zi greva generala, urmand ca, in functie de procentul inregistrat pe tara al cadrelor didactice afiliate grevei, sa continue protestele. Totodata, Tipirigan a afirmat ca dascalii afiliati sindicatului pe care aceasta il conduce s-au gandit deja la o alternativa in cazul in care Guvernul nu va putea solutiona revendicarile lor. Ei isi doresc macar acordarea a cel putin 21 de tichete de masa pe luna pentru fiecare salariat si neeliminarea platilor salarile pe timpul protestelor.

Dascalii braileni fac miting la Prefectura

Sindicatul Invatamant Braila, condus de Valeriu Partene, a decis continuarea protestelor intrucat angajamentele guvernamentale nu se respecta, iar acordarea a 5% din PIB nu rezolva si problema majorarii salariilor. In acest sens, cu acordul sindicalistilor s-a luat decizia ca in ziua de 16 noiembrie 2005, incepand cu ora 9.30, profesorii sa marsaluiasca si sa faca miting pe platoul din fata Prefecturii Braila. Autoritatile locale au aprobat miscarea sindicala, apreciindu-se ca la proteste la Braila vor fi in jur de 4.000 de cadre profesorale care-si revendica drepturile.

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă