Alegerile prezidenţiale americane, care au loc pe 6 noiembrie, continuă să fie deosebit de strânse, potrivit nenumăratelor sondaje naţionale şi locale din ultimele zile. Cei doi contracandidaţi, democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, au depus eforturi intense în ultimele zile pentru cucerirea statelor-cheie.
Barack Obama sau Mitt Romney? De mâine, marţi, 6 noiembrie, vom cunoaşte numele celui care va conduce în următorii ani cel mai puternic stat al lumii, Statele Unite. 215 milioane de americani cu vârsta de peste 18 ani îşi vor alege preşedintele prin vot universal indirect, vot rezultat în urma unui proces electoral aproape neschimbat de peste două secole.
Cei doi candidaţi la prezidenţiale sunt aproape la egalitate în ce priveşte intenţiile de vot la nivel naţional, dar sistemul electoral fiind bazat pe marii electori – 270 sunt necesari pentru a câştiga -, aceştia din urmă nu oferă decât o estimare a raporturilor de forţe, şi nu o reală şansă de victorie.
În aceeaşi zi, pot vota şi pentru reînnoirea Camerei Reprezentanţilor şi a unei treimi din Senat şi la alte scrutine locale. În alegerile prezidenţiale, americanii nu votează direct candidaţii, ci pentru marii electori, o funcţie onorifică, care sunt însărcinaţi să-i reprezinte pentru desemnarea preşedintelui.
Numărul lor variază în funcţie de stat, de la 3 în Delaware la 55 pentru California. În total, 538 mari electori, din care cel puţin 270 pot asigura victoria.
Ultimul sondaj publicat duminică de ABC News – Washington Post îl plasează pe actualul preşedinte, Barack Obama, la egalitate cu adversarul său republican, Mitt Romney, fiecare cu câte 48 de procente în intenţiile de vot. Totuşi, există o diferenţă în aceste intenţii în rândul diferitelor grupuri sociale şi etnice. Barack Obama, de exemplu, este preferat în rândul femeilor cu o rată mai mare cu 6%, în timp ce Romney primeşte un plus de 7% din partea bărbaţilor.
20% din electorii albi îl preferă pe Romney iar Obama primeşte 59% din intenţiile de vot ale celorlalţi. Ca şi la alegerile din 2008, tinerii cu drept de vot (25%) sunt favorabili lui Obama, în timp ce persoanele mai în vârstă (12%) îl preferă pe Romney.
Calcule în schimbare
Cu mici calculatoare în mână, strategii democraţi şi republicani refac continuu estimările pe măsură ce ziua Z se apropie. În şapte state-cheie, care pot răsturna situaţia atât de o parte cât şi de alta din cauza numărului de indecişi, Barack Obama pare că îşi menţine un uşor avans, 49% faţă de 40% pentru Romney. După opinia generală, jocurile sunt făcute de câteva luni în marea majoritate a statelor unde electoratul, prin tradiţie, înclină de o parte sau alta a eşichierului politic. Potrivit unei proiecţii realizate de New York Times, actualul preşedinte este sigur că va câştiga 19 state, care, situate pe coasta de vest şi în nord-estul ţării, reprezintă 243 mari electori. La rândul său, Mitt Romney poate conta pe 24 de state concentrate în centru şi sud şi pe cei 206 mari electori. Pentru a obţine majoritatea colegiului electoral – 270 voturi din totalul de 538 -, fiecare candidat trebuie să cucerească mai multe „state-cheie” care concentrează 89 de voturi.
Obama şi Romney au mobilizat în ultimele zile toate forţele în bătălia strânsă pentru Casa Albă. În timp ce preşedintele a prevăzut un turneu-fulger în patru state-cheie, Romney va înmulţi deplasările până în ziua votului în Ohio, Wisconsin, New Hampshire, Colorado şi Pennsylvania.
În afara statului Ohio, unde cei 18 mai electori conferă o greutate crucială şi unde Obama pare să fi obţinut un mic avantaj, datorită elanului său de salvare a industriei auto locale, bătălia pentru Casa Albă se duce în Colorado, Florida, Iowa, New Hampshire, Wisconsin şi Virginia.
Duel pentru state-cheie
În fiecare din aceste „câmpuri de luptă” unde candidaţii şi-au înmulţit vizitele şi au deversat milioane de dolari în spoturi publicitare, curba sondajelor nu a încetat să se apropie după prima dezbatere televizată. În Wisconsin, tradiţional pro-democrat, intrarea în campanie a candidatului la vice-preşedinţia SUA, Paul Ryan, nativ al acestui stat, a recucerit electoratul pro-republican.
În statul rural Iowa, care în 2008 l-a propulsat pe Obama în fruntea primarelor democrate, mobilizarea dreptei social-conservatoare pare să-i fi redus din avans. În New Hampshire, Romney ar putea obţine avantajul unei celebrităţi moştenite din perioada în care guverna statul vecin, Massachusetts.
În Florida, unde mizează pe importanta populaţie de pensionari, ca şi pe susţinerea unei părţi a electoralui evreiesc, Romney ar putea vedea că avansul este pus în cauză de ponderea crescândă a comunităţii portoricane.
În Colorado, unde jocurile se anunţă deosebit de strânse, în ultimele ore pare că se impune ponderea taberei democrate asupra electorilor latinos.
Constatarea a determinat partea republicană să îşi îndrepte eforturile spre Minnesota şi Pennsylvania în speranţa de a transforma cele două fiefuri democrate în noi state-cheie.