Prime la exportul de vinuri
Prin ordinul publicat in M.O. nr. 792/31.VIII.2005, se aproba acordarea unei prime de export de 80 lei (RON)/hl, in limita cantitatii de 8.080 hl, la sortimentul vinuri spumante, corespunzatoare codurilor tarifare prevazute in anexa 1 din ordin, pentru toate destinatiile, cu exceptia tarilor membre ale Uniunii Europene. Marfa trebuie sa fie de origine romaneasca, atestata de certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlata, eliberat de Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), care vor fi prezentate impreuna cu celelalte documente prevazute in HG 1.518/2002. Cererile pentru acordarea primei de export, insotite de documentatia aferenta, in conformitate cu prevederile ordinului mai susamintit, vor fi prezentate la Agentie cat mai curand posibil dupa data incasarii contravalorii in valuta a exportului, dar nu mai tarziu de 15 ianuarie 2006.
Codul deontologic al medicului dentist
Publicat in MO nr. 767 din 23 august 2005, Codul deontologic al medicului dentist si Regulamentul de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania cuprinde normele de conduita morala si profesionala obligatorii in legatura cu exercitarea drepturilor si indatoririlor medicului ca profesionist, atat in legatura cu pacientii, cat si cu comportarea fata de confrati. Acest cod deontologic are rolul de a promova o relatie de incredere intre medicul dentist si pacient; de a garanta calitatea pregatirii profesionale si a manoperelor medicale ale medicilor dentisti; de a promova un comportament profesional-deontologic intre membrii echipei medicale; de a defini, preveni si sanctiona eventualele abateri; de a apara reputatia corpului medicilor dentisti si libera practica a profesiei de medic dentist; de a garanta secretul profesional. Un medic dentist salariat al unei institutii medicale nu trebuie sa accepte un contract care prevede retribuirea bazata pe norme de productivitate sau alte dispozitii, care au drept consecinta afectarea calitatii tratamentelor.
Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor
Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, publicat in M.O. 801/2.IX.2005, stabileste, in conditiile legii, procedura de acordare a despagubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite in natura, rezultate din aplicarea urmatoarelor acte normative reparatorii speciale: Legea 10/2001, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/1999. Dispozitiile regulamentului sunt aplicabile in ceea ce priveste procedura de acordare a despagubirilor consemnate/propuse prin decizia motivata a conducatorului institutiei publice implicate in privatizare sau, dupa caz, prin ordinul ministrului Finantelor, in temeiul art. 32, alin. (3), din Legea 10/2001, a despagubirilor acordate in baza Legii 18/1991 si a Legii 1/2000. Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor functioneaza in subordinea Cancelariei primului ministru. Ea functioneaza la Sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, situat in municipiul Bucuresti, str. Smardan nr. 3, sector 3.