3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialCuplul Lech Și Danuta Wałęsa

Cuplul Lech Și Danuta Wałęsa

 

Doamna Danuta Wałęsa, soţia fostului lider al Sindicatului Solidaritatea, Lech Wałęsa, se va afla în această seară, de la ora 20.00, la Cinema Studio, la avanpremiera de gală a filmului biografic „Wałęsa”, în regia legendarului Andrzej Wajda.

Filmul „Wałęsa”, cu titlul original „Wałęsa: Omul speranței”, reface traseul celebrului disident polonez care a pus umărul la căderea comunismului, ulterior laureat al premiului Nobel pentru Pace şi preşedinte al Poloniei. Pelicula începe cu eroul ca fiind un simplu electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist şi până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, Solidaritatea (“Solidarność”).

Ca de obicei, în spatele unui bărbat puternic se dovedeşte a fi o femeie şi mai puternică. În cazul lui Wałęsa este vorba de soţia sa. Fulminanta carieră politică a lui Lech Wałęsa se întrepătrunde, în filmul lui Andrzej Wajda, cu viaţa de familie. Relaţia cu soţia sa, Danuta (interpretată de Agnieszka Grochowska), casa plină de copii, precum şi problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul preşedinte al Poloniei la fel de importante ca şi politica.

Danuta Wałęsa este autoarea cărţii autobiografice “Visuri şi secrete” devenită rapid bestseller mondial, carte ce va fi lansată în această perioadă la Târgul de carte Bookfest. La lansare, publicistul Emil Hurezeanu va intra într-un dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, jurnalistul care a elaborat cartea doamnei Wałęsa, el însuşi fost activist al mişcării Solidaritatea din Gdańsk-ul anilor ‘80.

“O serie de membri ai sindicatului, consilieri, politicieni, jurnalişti şi fel şi fel de oameni intrau şi ieşeau din apartamentul nostru de dimineaţă şi până noaptea târziu”, scrie Danuta Wałęsa în cartea sa. “Era un haos total, nu casă de oameni. Iar eu eram mamă, învăţătoare, bucătăreasă, femeie de serviciu, asistentă medicală… nu mai aveam timp de nimic altceva”. Autoarea cărţii povesteşte despre cum a luat soţul ei, Lech Wałęsa, majoritatea deciziilor importante, inclusiv candidatura la preşedinţie în 1999, fără a ţine seama şi de dorințele ei. La momentul scrierii volumului, anii 2010-2011, Danuta Wałęsa declara că ea şi Lech Wałęsa duc deja vieţi separate.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte va fi Polonia. Pentru Bookfest 2014, Institutul Polonez a pregătit o serie de evenimente care promovează literatura poloneză, sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”.

Danuta Wałęsa, o viaţă ca un roman

S-a născut pe 25 februarie 1949, iar numele ei de dinainte de căsătorie era Mirosława Danuta Gołoś. În tinereţe a lucrat într-o florărie din satul Mazovia.

Avea nouăsprezece ani când a plecat din satul natal din Mazovia pentru a veni la Gdańsk. Doi ani mai târziu, a devenit soţia lui Lech Wałęsa. Numele de Danuta (în loc de Mirosława) l-a folosit abia după ce s-a căsătorit cu Lech Wałęsa, la dorința lui.

I-a dăruit soţului ei opt copii, a căror fotografie apare și pe coperta cărţii autobiografice “Visuri şi secrete”.

În perioada în care soţul ei a fost, în repetate rânduri, trimis în arest pentru atitudinea de opozant, în perioada evenimentelor din august 1980, după înfiinţarea Sindicatului Liber „Solidaritatea“, în perioada Legii Marţiale, când Lech Wałęsa a fost arestat — în toate aceste momente de cumpănă, a avut grijă să protejeze ceea ce era, pentru ea, valoarea supremă: familia.

În anul 1983 a mers la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace în numele soţului ei. Lui Lech Wałęsa i-a fost teamă că, dacă va ieşi din ţară, autorităţile nu-i vor mai permite să se întoarcă.

În anul 1990, în Seimul Poloniei libere, cea mai înaltă instituție a puterii legislative din Polonia, a stat alături de soţul ei când acesta a depus jurământul de preşedinte.

Niciodată nu i-a plăcut să i se spună Prima Doamnă și a evitat mereu interviurile.

Acum, Danuta Wałęsa întrerupe tăcerea pe parcursul celor 550 de pagini ale cărţii ei „Visuri şi secrete”.    

Cele mai citite

Andrei Baciu a demisionat din fruntea CNAS, după ce numele lui apare în dosarul vaccinurilor

Medicul Andrei Baciu și-a anunțat demisia, în dimineața de 11 decembrie 2023, din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demisia...

Globurile de Aur 2024. „Barbie” şi „Succession” au primit câte nouă nominalizări fiecare la categoriile film şi televiziune

„Barbie” şi „Succession” au primit câte nouă nominalizări fiecare la categoriile film şi televiziune, pentru gala Globurilor de Aur din 2024 care va fi...
00:00:49

VIDEO. Persoane strămutate din Gaza fug din calea fumigenelor

O înregistrare video obținută de Reuters arată cum persoane strămutate din Gaza în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei, fugeau duminică (10 decembrie)...
Ultima oră
Pe aceeași temă