Echipa României de Cupa Davis are parte de o nouă provocare, în acest week-end, la arenele BNR, acolo unde va înfrunta o echipă, aparent neexperimentată, a Suediei. Miza este rămânerea în Grupa I zona Euro/Africană, iar cele două țări au trimis pe teren două echipe total diferite.
Confruntarea România – Suedia, desfășurată la București între 12-14 septembrie, se anunță una extreme de interesantă, având în vedere că echipa mult mai experimentată, condusă de Andrei Pavel, va întâlni un adversar plin de surprize.
Prezentare lotul României
Lotul României de Cupa Davis a suferit o modificare majoră în acest an, retragerea lui Victor Hănescu, omul de bază. Au rămas în schimb ceilalți jucători care și-au făcut loc în ultimii ani la echipa de Cupa Davis: Adrian Ungur, Marius Copil (simplu); Horia Tecău/Florin Mergea (dublu).
Cei mai experimentați jucători ai României sunt Tecău, Ungur și Mergea, toți trei născuți în ianuarie 1985, primul dintre ei pe data de 19 (Constanța), și ultimii pe 22 (Piteșți), respectiv 26 (Craiova). Arădeanul Marius Copil române mezinul echipei, el împlinind 24 de ani săptămâna viitoare, pe 17 octombrie.
Lot România: Adrian Ungur (134 ATP, 5 titluri Challenger la simplu, 11 meciuri de Cupa Davis), Marius Copil (174 ATP, 2 titluri Challenger la simplu, 11 meciuri Cupa Davis), Horia Tecău (17 ATP dublu, 21 titluri ATP dublu, 18 meciuri Cupa Davis), Florin Mergea (29 ATP dublu, 3 titluri ATP). Dacă Horia Tecău este cunoscut drept cel mai bun jucător de dublu din istoria României, el ocupând la un moment dat locul 5 mondial, tot la dublu vine puternic din urmă Florin Mergea, aflat săptămâna aceasta pentru prima dată în cariera sa pe locul 29. La simplu, doar Ungur a reușit să ajungă în prima sută mondială, ocupând în iunie 2012 poziția 79 ATP.
Andrei Pavel, 40 de ani și fost număr 13 mondial la simplu, este căpitanul nejucător. El are în palmares 3 titluri ATP, la simplu și 6 la dublu, dar și 62 de meciuri de Cupa Davis, dintre care a câștigat 40. Gabriel Trifu este antrenorul lotului și coechipierul lui Pavel la nivelul staff-ului.
Prezentare lotul Suediei
Suedia, țară care, la fel ca și România, a dat lumii tenismeni de mare valoare, trece printr-o perioadă mai slabă în circuitul profesionist, astfel că în prezent este departe de top 100 mondial, acolo unde până în acest an România a avut mai mereu reprezentanți. Suedia a venit la București cu o echipă de tineri talentați, dar care nu au apucat încă să joace la nivel foarte înalt.
Lot Suedia: Elias Ymer (242 ATP, 5 titluri Futures 2014, 2 meciuri Cupa Davis), Christian Lindell (256 ATP, 7 titluri Futures la simplu, debutant Cupa Davis); Johan Brunstorm (53 ATP la dublu, 5 titluri ATP dublu, 7 meciuri Cupa Davis), Isak Arvidsson (309 ATP la dublu, 5 titluri Futures în 2014, 4 meciuri Cupa Davis).
În timp ce veteranul echipei, Brunstorm, are 34 de ani își va reprezenta țara în meciul de dublu, ceilalți trei componenți ai naționalei suedeze sunt la început de carieră, Ymer fiind mezinul, cu doar 18 ani împliniți. Lindell și Arvidsson nu au trecut încă de vârsta de 22 de ani. Interesant este însă că doi dintre cei mai buni suedezi ai momentului au alte origini, Ymer având rădăcini africane, iar Lindell fiind născut în Brazilia. De altfel tenisul suedez își toate speranțele în Ymer, considerat o revelație a “sportului alb” din această țară.
România pornește cu prima șansă, având în vedere experiența mai mare a jucătorilor săi, dar și faptul că echipa va evolua în fața propriului public.
Program meciuri:
12 septembrie, ora 11.30: Adrian Ungur – Christian Lindel, Marius Copul – Elias Ymer;
13 septembrie, ora 13.00: Mergea/Tecău – Arvidsson/Brunstorm;
14 septembrie, ora 11.30: Ungur – Ymer, Copil – Lindel (duminică se mai joacă doar dacă una dintre echipe nu are 3-0 după primele 2 zile).