3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialCumpărăturile "din impuls", planificate în subconştient

Cumpărăturile “din impuls”, planificate în subconştient

Cumpărăturile pe care oamenii consideră că le fac “din impuls” sunt de fapt planificate în subconştient, cumpărătorii rezervând o sumă pentru articole pe care ar fi putut să uite să le treacă pe lista cu care merg la magazin, potrivit unui studiu american, citat de dailymail.co.uk.

Atunci când alcătuiesc lista de cumpărături şi stabilesc bugetul alocat acestora, cumpărătorii rezervă mintal o sumă pentru acele articole pe care ar fi putut să uite să le treacă sau chiar pentru cumpărături “neplanificate” sau “din impuls”. Faptul că achiziţionează mai mult decât şi-au propus şi că depăşesc lista cu mai multe articole este pentru a ajunge să cheltuiască suma de rezervă, spun cercetătorii americani de la Baylor University din Texas.

Studiul, realizat prin chestionarea cumpărătorilor din mai multe magazine alimentare din Texas, a fost publicat în Journal of Consumer Research. Potrivit Mediafax, subiecţii au fost întrebaţi mai întâi câte articole intenţionau să cumpere, cât se aşteptau să cheltuiască pentru acestea şi ce sumă se aşteptau să aibă la final pe bon, iar după ce şi-au făcut cumpărăturile, peste trei sferturi dintre participanţii la studiu au spus că “au pus deoparte” bani pentru lucruri care nu erau pe listă. Motivele invocate pentru aceasta au fost posibile “nevoi uitate”, “dorinţe neplanificate” sau chiar cumpărături “din impuls”.

În medie, diferenţele dintre sumele cheltuite de fapt şi cele planificate nu au depăşit 47 de cenţi, deşi câţiva dintre cumpărătorii testaţi au cumpărat într-adevăr mult mai mult decât îşi propuseseră. “Pentru majoritatea consumatorilor, suma de rezervă pare să fie un mod raţional de a folosi magazinul pentru satisfacerea nevoilor şi menţinerea autocontrolului”, a spus Kirk Wakefield, cercetător la Baylor University. În schimb, pentru persoanele foarte impulsive, care cumpără din toate raioanele, aceasta duce la cheltuieli în plus, a adăugat cercetătorul.

Cu alte cuvinte, cei care ştiu că au o voinţă mai slabă ar trebui să întocmească o listă de cumpărături mai detaliată. Şi persoanele care ţin regim ar trebui să îşi pregătească lista de cumpărături cu grijă. Pe de altă parte, este în interesul magazinelor să îi ademenească pe cumpărători la cât mai multe raioane, făcându-i să îşi mărească bugetul avut în minte.

Cele mai citite
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Hamas a eliberat încă 11 ostatici răpiți pe 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat că alți unsprezece ostatici răpiţi pe 7 octombrie în cursul atacului Hamas au fost eliberați și se află în drum...
Ultima oră
Pe aceeași temă