5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialCum vrea sa devina Sebisul Cambridge de Romania

Cum vrea sa devina Sebisul Cambridge de Romania

»  Oraselul de la poalele Muntilor Codru Moma a ajuns una dintre cele mai moderne localitati din Romania.

»  Oraselul are o universitate, iar localnicii spun in gluma ca Sebisul este pe cale sa devina un soi de Cambridge pentru Romania.

Sebis, o localitate situata la poalele Muntilor Codru Moma, isi merita pe deplin numele de oras: este canalizat in totalitate, are aproape toate drumurile asfaltate, chiar si pe cele din satele apartinatoare, are o universitate si intr-un viitor relativ scurt, baza sportiva va fi dotata cu instalatie de iluminat in nocturna, ca pe marile stadioane. La Sebis exista o primarie noua si un festival de muzica usoara renumit in intreaga tara.

Ultima gara
Multa vreme, Sebisul a fost cunoscut doar ca ultima gara inainte de statiunea Moneasa. Aici coborau turistii care veneau cu trenul si asteptau "cursa de Moneasa". Acum, Sebisul, localitate din Tara Motilor isi merita pe deplin numele de oras. Primarul Gheorghe Feies povesteste ca a preluat primaria in iunie 1989. A fost primar pana in 2000, cand localnicii nu l-au mai ales. Dar din 2004 a revenit in fruntea orasului, iar motii spun acum ca traiesc cu adevarat la oras. Initiativele lui au fost multe, dar nu s-au putut concretiza din lipsa de fonduri. Inainte de 2000, in proiectele de la Sebis se vorbea despre aeroport, stadion olimpic si altele.

 

N-au fost bani suficienti, iar Gheorghe Feies si-a schimbat planurile. Dupa criza, insa, Feies ar putea sa repuna pe tapet construirea unui aeroport in oraselul din judetul Arad. Acum, spune el, proiectele incep sa prinda contur. Oamenii vad ca nu au fost numai vorbe in vant. "Am incheiat canalizarea pe toate strazile din oras. Sebisul este primul oras integral canalizat din tara", a declarat primarul orasului. Strazile sunt asfaltate aproape in totalitate. Cu asfaltul administratia locala a ajuns pana la primul sat, Prunisor, unde ulitele desfundate au ramas doar in amintirile batranilor, care stau pe scaune in fata caselor si discuta despre tineretea lor.

"Pruncii nu mai pleaca la Arad"
In fata primariei din Sebis, o cladire moderna din sticla si termopan, stau mai multi localnici. Discuta despre somaj si fac politica. Unii dintre ei sunt suparati ca au ramas fara locuri de munca, dar, asa-i in toata Romania. Insa, sustin ei, viata lor se desfasoara pe alte coordonate. "Ceausescu a zis ca trebuie sa nu mai fie diferente intre sat si oras. Noi am ras, ca eram oras, da’ eram oraseni pe hartie. Acum, situatia e alta. Au trecut 20 de ani, dar suntem la oras cu adevarat. Pruncii nostri nu mai pleaca la Arad, la scoala. Au aici scoli mai moderne ca la Arad.

Daca is buni de carte, pot face facultate, tot aicea, acasa", povesteste un batran care discuta aprins politica in centrul orasului. El spune ca sebisenii sunt oameni instariti, iar produsele lor de pielarie sunt cunoscute in intreaga Europa. "La noi, la Sebis, se fac haine de piele cum n-ati prea vazut, numai in filme", afirma el. Mosul isi indeasa palaria pe cap, mandru ca a devenit orasean adevarat si isi aminteste ca sotia sa a terminat mancarea si el nu a ajuns acasa cu painea de la "butic".

Criza a lasat stadionul fara nocturna
La Sebis, toate scolile au fost modernizate. Numai in ultimii ani au fost alocate peste 30 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea institutiilor de invatamant. Palatul Cultural va in curand inaugurat si in aceeasi cladire va functiona si o biblioteca dotata modern, la nivel european. Insa dezvoltarea orasului a fost puternic afectata de criza economica. Baza sportiva are in constructie un hotel cu trei etaje pentru sportivi, dar mai necesita bani pentru finisaje.

"Am pus si fundatia stalpilor de nocturna, insa am oprit lucrarea din cauza crizei economice. Am decis ca resursele, destul de putine, sa le redirectionam. La Sebis am avut venituri proprii mari, am primit de la bugetul de stat doar 4 miliarde de lei. La fel s-a intamplat si la Ineu. Acum insa e criza si activitatile economice s-au redus, multi oameni au fost disponibilizati, iar veniturile la bugetul local s-au diminuat. De la un miliard incasat la buget de la agentii economici, am scazut la 700 de milioane luna aceasta si luna viitoare vom ajunge probabil la 500 de milioane", a declarat Gheorghe Feies.

Cele mai citite

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă