22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSpecialCum vrea Putin să recupereze o datorie de 3 miliarde dolari de...

Cum vrea Putin să recupereze o datorie de 3 miliarde dolari de la Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului să dea în judecată Ucraina, dacă ţara nu va plăti în această lună o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, relatează Sputnik, citat de Mediafax.

Putin a reamintit totodată că Rusia este gata să sprijine Ucraina şi să împartă riscurile cu Statele Unite, Europa şi FMI.

“Au trecut patru ani, mai mult decât suficient pentru a ţine sub control riscurile. Nu înţeleg asta. Mi-am dat acordul să dăm în judecată Ucraina”, a spus Putin.

Autorităţile de la Moscova au anunţat că sunt dispuse la restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari a Ucrainei către Rusia, dacă vor beneficia de garanţii din partea Statelor Unite, Uniunii Europene sau a unor instituţii financiare internaţionale, chiar dacă Ucraina nu s-a adresat direct autorităţilor ruse în această problemă.

Datoriile Ucrainei totalizează 70 de miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde către instituţiile financiare internaţionale.

În luna noiembrie, preşedintele Putin a declarat că Moscova este dispusă să permită Ucrainei să depăşească termenul limită de rambursare a datoriei de 3 miliarde de dolari, care expiră în această lună, cu condiţia să plătească 1 miliard de dolari pe an, în perioada 2016-2018.

Autorităţile din Rusia au refuzat să participe la un acord de restructurare a datoriilor Ucrainei, convenit cu creditorii de autorităţile de la Kiev. Rusia, care deţine obligaţiuni ucrainene în valoare de 3 miliarde de dolari, scadente pe 20 decembrie, nu a participat, în octombrie, la votul referitor la reducerea cu 20% a valorii datoriilor ucrainene şi prelungirea cu patru ani de maturităţilor.

Rusia a cumpărat obligaţiuni de 3 miliarde de dolari de la guvernul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici cu puţin timp înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere, la începutul anului 2014.

 

Cele mai citite

Șeful DNA anunță Armaghedonul. DNA trebuie să se întoarcă la cazurile de mare corupţie

Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a declarat într-un interviu acordat Pro TV că ”trebuie să ne întoarcem la o componentă esenţială a activităţii,...

Punctul de amendă rămâne plafonat, în timp ce sute de români mor din cauza șoferilor pe care nu-i sperie SANCȚIUNILE

Punctul de amendă va rămâne plafonat la valoarea de 145 lei până la sfârșitul anului, cu toate că de la 1 octombrie s-a...

100% nu va pierde nimeni la salariu

"După ce vom discuta cu partenerii sociali. Cu o certitudine de 100% când va fi introdus CASS, nu va pierde nimeni la salariu....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies